În toamna acestui an în orașul San Antonio va fi inaugurată prima bibliotecă din lume care nu are nicio carte fizică și care va purta numele BiblioTech. Ea va face parte dintr-un întreg sistem de biblioteci și librarii publice fără cărți, care se va întinde peste tot în statul Texas (SUA).

Biblioteca fără cărți

   Biblioteca permite să împrumuți cărți electronice după aceiași metodă după care împrumuți cărți obișnuite într-o bibliotecă clasică. În SUA există mai multe experimente de acest tip în centre universitare, care oferă cărți descărcate și alte informații digitale, împreună cu volumele lor pe suport de hârtie, iar Universitatea din San Antonio este un pionier în rândul instituțiilor academice cu colecții și biblioteci tehnice fără cărți.

Biblioteca fără cărți 3

   Pot împrumuta cărți de la această bibliotecă chiar și persoanele care nu dețin un e-book reader. Instituția le va oferi celor care doresc să citească și acest gadget, pentru o perioadă de două săptămâni. Deocamdată nu s-a precizat ce marcă de e-book reader va fi folosită pentru cititori.

Biblioteca fără cărți 1

   Observație: un e-book reader este un dispozitiv electronic mobil care este destinat în primul rând pentru a citi cărți digitale și diverse periodice. Este o formă similară a tabletei, dar computerul tabletă este mai rapid, potrivit pentru interacțiune, de asemenea, este mult mai versatil și poate să consume sau să creeze mai multe tipuri de conținut. Principalele avantaje ale e-book-urilor: o mai bună lizibilitate a ecranului, în special în lumina puternică a soarelui, și o durată de viață mult mai lungă a bateriei. Multe dintre ele pot folosi internetul prin Wi-Fi și au o relație cu un vânzător digital, care îi permite utilizatorului să cumpere și să primească cărți digitale prin intermediul acestuia. Un cititor e-book poate descărca și materiale dintr-un computer sau poate citi o cartelă de memorie.

Biblioteca fără cărți 4

   Pentru primele 10.000 de titluri de carte vor fi necesari cel puțin 250.000 dolari americani, a declarat  judecătorul Nelson Wolff, iubitor de carte necondiționat. Întrebat dacă nu vor fi pierderi considerabile la utilizarea dispozitivelor, el a declarat că biblioteca va avea numele și adresa cititorilor, iar verificarea, după două săptămâni, se va face ca la orice bibliotecă cu cărți, iar e-book-ul nu va mai funcționa, deci cititorul nu îl va mai putea folosi și nu ar avea de ce să-l păstreze.

Sursă: Gizmodo