Alzheimer este o boală care apare la persoanele în vârstă. Ea se manifestă prin deteriorarea progresivă și accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului. Bolnavul își pierde capacitățile intelectuale și valoarea socială a personalității. De asemenea, are tulburări de comportament și ajunge la starea de demență. Alzheimer este cea mai comună formă de declin mintal la persoanele în vârstă.

   Astăzi există în lume peste 36 milioane de persoane afectate de Alzheimer, dar se preconizează că numărul lor va ajunge la 66 milioane în 2030 și la aproximativ 115 milioane în 2050. În Spania, tratamentul unui pacient pe an costă aproximativ 22.000 de euro, iar Marea Britanie cheltuie peste 17 miliarde de lire sterline pe an pentru acești bolnavi. Pentru a încerca să oprească evoluția acestei boli degenerative, în prezent incurabilă, o echipă de oameni de știință spanioli se pregătește să testeze primul vaccin Alzheimer pe oameni, vaccin care și-a demonstrat eficacitatea și siguranța la șoareci cu mutații genetice.

   Acest vaccin (numit din punct de vedere tehnic EB-101) a fost brevetat și va fi fabricat în Statele Unite, dar totul depinde de rezultatul studiilor clinice, care ar putea începe în trei luni, astfel cum a arătat dr. Ramon Cacabelos, responsabil cu acest proiect de pionierat și director al Centrului de cercetare biomedicală (Centro de Investigación Biomédica EuroEspes) din La Coruna: „Vaccinul oferit de noi are o mare eficiență și siguranță, fiind singurul care a dat rezultate pe șoareci, cărora li s-au aplicat mutații ale genei responsabile pentru boala la om.” Vaccinul conceput de echipa dr. Cacabelos ar putea dubla, de asemenea, speranța de viață a pacienților și ar reduce cu peste 30 la sută cheltuielile pentru sănătate.

Ramon Cacabelos

Dr. Ramon Cacabelos în laborator

   Vaccinul EB-101 a dat rezultate atât din punct de vedere terapeutic cât și din punct de vedere preventiv, deoarece reduce simptomele severe ale bolii Alzheimer și previne boala, înainte să apară, la persoanele cu antecedente familiale. Dacă se confirmă eficacitatea sa la om, acest vaccin ar putea fi deja disponibil în farmacii în termen de șase până la opt ani, dar în urma unei investiții de 10 milioane de euro.

Alzheimer

   Cu toate acestea, Dr. Guillermo Garcia Ribas, coordonator al grupului de studiu Grupo de Estudio de Conducta y Demencias de la Sociedad Española de Neurología a spus: „Este prematur să se anunțe rezultate pozitive pentru această boală, deoarece ele se bazează numai pe rezultatele obținute pe animale și trebuie să dăm dovadă de prudență înainte de finaliza studiile efectuate la pacienți.”

   Reproduc declarația completă:

   Având în vedere informațiile publicate recent despre un nou vaccin, primul preventiv și terapeutic pentru boala Alzheimer, doresc să fac următoarele precizări:

  1. Datele se bazează pe rezultatele obținute pe modele de tipul șoarece. Cu toate acestea, modele sunt departe de ceea ce este boala Alzheimer ca durată și putere de impact, iar boala nu a fost studiată pe aceste modele pentru o perioadă suficientă de timp.
  2. Până acum, studiile medicamentelor și vaccinurilor care au fost utile în modele cu animale au eșuat în studiile umane.
  3. Boala Alzheimer este foarte complexă, progresivă și de lungă durată. Nu sunt încă pe deplin cunoscute cauzele, dar eforturile la nivel mondial pentru prevenirea și tratarea acestei boli sunt foarte importante. Prin urmare, este prematur să se anunțe rezultate pozitive în această boală numai pe baza rezultatelor înregistrate pe animale.
  4. Dezvoltarea de medicamente pentru boala Alzheimer este un drum lung, foarte costisitor și cu o rată de eșec foarte ridicată. De obicei, este nevoie de aproximativ 10 ani de când un medicament prezintă rezultate pozitive în laborator până ca tratamentul să poată fi aplicat pacienților.
  5. Prin urmare, să manifestăm prudență față de rezultatele obținute până când nu sunt confirmate la pacienți. Comunitatea științifică și medicală trebuie să cântărească atât impactul cât și așteptările care pot fi generate la pacienții cu Alzheimer și asupra familiile lor. Cu toată modestia, sperăm că lucrând împreună în cercetare vom obține și rezultatele clinice în prevenirea bolii Alzheimer.

Alzheimer 1

   De asemenea, în afară de acest vaccin spaniol, cercetători din Statele Unite ale Americii, Japonia, China și Israel sunt în curs să dezvolte propriile lor proiecte pentru tratarea și prevenirea Alzheimer.

   Chiar dacă cu boala nu este de glumit, trebuie să rămânem optimiști și să ne bucuram de viață.

   Aceasta poză a fost făcută la Centrul pentru Bătrâni din Plymouth, Michigan. Cursul s-a numit: „Cum să prevenim boala Alzheimer”. Tema zilei a fost: încercă să reproduci ceva din memorie pentru a-ți menține mintea funcțională.

Alzheimer 2

   Îți dau lacrimile, nu-i așa?