Germeni și microbi întâlnim la tot pasul, dar probabil nu știți unde se găsesc prin restaurante.

     Un adult poate atinge chiar și 30 de obiecte sau suprafețe într-un minut, inclusiv cele care conțin germeni și microbi, cum ar fi întrerupătoarele pentru lumină, clanțele ușilor, telefoane, telecomenzi, etc. La domiciliu, fiecare face tot ce știe și poate pentru a menține curățenia și germenii la distanță, chiar dacă obiectele enumerate mai sus nu sunt dezinfectate atât de des cât ar trebui. Dar ce se întâmplă când ieșim pentru a merge să mâncam la un restaurant? Sunt câteva obiecte, pe care nu prea le luam în seamă, unde  germenii și microbii există cu siguranță.

     1. Meniurile

     Ați văzut vreodată pe cineva care să spele sau să dezinfecteze un meniu? Probabil că nu. Un studiu recent publicat în Journal of Medical Virology arată că virusurile de răceală și gripă pot supraviețui timp de 18 ore pe suprafețele dure. Dar germenii și microbii rezistă mai multe zile. Dacă e un restaurant popular, în care intră sute de oameni, transmiterea lor se face extrem de ușor. În multe restaurante, meniul ne este așezat pe o farfurie, care din fericire nu este folosită pentru mâncare, dar care este infestată la fel de mult. Indicat ar fi să ne spălăm pe mâini după ce am dat comanda.

Germeni și microbi - Meniu

     2. Oliviera și solnița

     Într-un restaurant există pe orice masă cel puțin o solniță. La cerere sau în funcție de mâncarea comandată, se aduce oliviera, ketchup-ul, muștarul, condimente, etc. Toate acestea sunt contaminate cu germeni și microbi, care ajung pe mâinile noastre sau chiar în mâncare. Flacoanele utilizate sunt mereu completate, eventual șterse, dar foarte rar spălate și dezinfectate. Putem să folosim toate aceste ingrediente care fac mâncarea mai gustoasă ajutându-ne de un șervet pentru a le apuca.

Germeni și microbi - Olivieră

     3. Mânerele ușii de toaletă

     Cred că nimeni nu intră într-o toaletă fără să atingă mânerul ușii! Desigur, acolo toată lumea se spală pe mâini, dar la ieșire atingeți același mâner al ușii, acum când mâinile sunt “curate”. Toaletele restaurantelor sunt în general curățate și dezinfectate, dar mai rar o să găsiți pe cineva să dezinfecteze și mânerele. De aceea, pentru a închide ușa, ar fi bine să se folosească un prosop de hârtie, care există în toalete.

     4. Dozatoarele de săpun

     Un studiu recent a constat că aproximativ 25 la sută din dozatoare de săpun din toaletele publice sunt contaminate cu bacterii fecale. Poate părea ironic, dar săpunierele  adăpostesc bacterii și microorganisme. Cele mai multe dintre aceste recipiente nu sunt curățate, astfel încât bacteriile se acumulează și cresc în voie. Este necesară spălarea  mâinilor cu multă apă caldă timp de 15 – 20 secunde și dacă se întâmplă să existe un dezinfectant pe baza de alcool, folosiți-l.

     5. Feliuțe de lămâie

     Potrivit unui studiu mai vechi publicat în Journal of Environmental Health, aproape 70% din feliile de lămâie agățate de marginea paharelor conțin microbi, care pot cauza boli grave. Cercetătorii au comandat băuturi de la 25 de restaurante diferite și au găsit diferite microorganisme “lungite” pe feliile de lămâie, inclusiv bacterii fecale. Gândiți-va bine când comandați un cocktail, există acest risc.

Germeni și microbi - Feliuțe de lămâie

     Bonus : Căruciorul de la supermarket

     Cei de la Universitatea din Arizona au testat într-un studiu mânerele de la aproape două treimi din cărucioarele de cumpărături folosite la supermarketuri și au constatat că sunt cele mai contaminate obiecte cu folosință mare, inclusiv cu bacterii fecale. De fapt, valorile le-au depășit pe cele înregistrate la toaletele publice. Magazinele nu dezinfectează cărucioarele, iar bacteriile și microbii mai mor doar pe timpul iernii, deoarece sunt ținute afară. Așadar, bucurați-vă de produsele alimentare naturale, fără “E-uri”, din magazine și împingeți căruciorul…

Germeni și microbi - Căruciorul de la supermarket


Alte articole captivante


TURBINA CU ARIPI      Turbinele eoliene rotative ar putea fi în curând înlocuite cu turbina cu aripi. Firma germană Festo a realizat o nouă turbină eoliană, denumită Dual Wing Generator, care folosește două aripi pentru a genera energie chiar și atunci când viteza vântului este scăzută (la 14 kilometri pe oră).       Mișcarea aripilor, care imită bătaia naturală din aripi a pasărilor, este transformată în energie electri...
EXPORT ȘI IMPORT DE ARMAMENT      SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) este un institut internațional independent dedicat cercetării conflictelor, armamentului, controlul armelor și dezarmării. Înființat în 1966, institutul furnizează date, face analize și recomandări, pe baza surselor deschise, pentru factorii de decizie politică, pentru cercetători, mass-media și publicului interesat. În martie a.c. a publicat un ...
DEPENDENȚA EUROPEI DE GAZPROM      Gazprom este o companie de stat înființată în anul 1991, care a ajuns cea mai mare companie de  profil din lume. Bazându-se pe rezervele uriașe de gaze naturale ale Federației Ruse, vânzând doar pachete restrânse de acțiuni și având monopolul asupra rețelei de gazoducte din Federație, toate celelalte companii de gaz din Rusia au fost nevoite într-un final să încheie un acord de asociere cu Gazprom. Fii...
HALBA CU SPUMĂ      Dacă vă place berea și în special berea la halbă, proaspăt turnată, acum aveți posibilitatea să o savurați oricând, chiar acasă. Pornind de la ideea că spuma este partea vitală a gustului unei beri bune și răcoritoare, Japonezii, pe care nu-i știam ca mari iubitori de bere, au inventat o halbă care produce spumă în orice moment, fără să aibă efect asupra gustului berii: halba cu spumă permanentă.   ...
GEL ÎMPOTRIVA SÂNGERĂRII      Un student (Joe Landolina) în anul III de la Universitatea din New York a inventat un tratament nou pentru sângerare. El susține că invenția sa, o substanță numită Veti-Gel, începe procesul de coagulare și de vindecare atât de repede încât chiar răni majore la organele interne sau artere sunt în măsură să se închidă instantaneu. Veti-Gel declanșează instantaneu coagularea și apoi vindecarea.      V...
POPULAȚIA URBANĂ A LUMII      Potrivit unui nou raport al Organizației Națiunilor Unite lansat luna trecută, 54% din populația lumii trăiește în zone urbane, iar până în 2050 este de așteptat să crească la 66%. Previziunile arată că urbanizarea combinată cu creșterea generală a populației lumii ar putea adăuga încă 2,5 miliarde de oameni populației urbane până în 2050. Raportul remarcă faptul că cea mai mare creștere urbană va avea...
UN NOU TIP DE TRANSPORT CU AUTOTURISMUL      BlaBlaCar este o compania franceză online care se bazează pe un nou tip de transport cu autoturismul sau mai bine zis pe reinventarea autostopului pe internet. Firma a fost înființată în anul 2006 de Nicolas Brusson și Frederic Mazzella care, la început, n-au reușit să-și convingă potențialii clienți sau eventualii investitori cu ideea lor. „Oamenii au crezut că suntem nebuni. Și ne-au avertizat: nimen...
CELE MAI SCUMPE ORAȘE DIN LUME – 2013      Călătoria în anumite țări poate lăsa urme adânci în portofele și ar fi normal să ne întrebam cum am supraviețui dacă ar trebui să trăim acolo. ECA International , o firmă de consultanță în management la nivel mondial și lider mondial în furnizarea de soluții pentru managementul de misiuni internaționale, a prezentat studiul său semestrial cu privire la costul vieții. Costul de viață se calculează pe ba...
CE MĂNÂNCĂ LUMEA      Un raport de 200 de pagini din acest an al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (Food and Agriculture Organization - FAO) a Națiunilor Unite sugerează că mai multe persoane ar trebui să includă insecte în dieta lor. Astfel s-ar putea reduce foametea la nivel mondial, penuria de alimente și insecuritatea alimentară.      "Insectele nu sunt dăunătoare dacă le mâncam, chiar dimpotrivă. Ele sunt...
ALCOOLUL – LUBRIFIANT INTELECTUAL      Când ai de rezolvat o problema complicată, dacă deschizi o bere poate fi ajutorul dorit. Un studiu surprinzător al cercetătorilor de la Universitatea din Illinois arată că alcoolul îmbunătățește aptitudinile de rezolvare a problemelor. Cercetarea condusă de profesorul Jennifer Wiley arată că amețeala produsă de băutură, în cantități de bun simț, mărește capacitatea memoriei, mai exact "abilitatea de a ...