Germeni și microbi întâlnim la tot pasul, dar probabil nu știți unde se găsesc prin restaurante.

     Un adult poate atinge chiar și 30 de obiecte sau suprafețe într-un minut, inclusiv cele care conțin germeni și microbi, cum ar fi întrerupătoarele pentru lumină, clanțele ușilor, telefoane, telecomenzi, etc. La domiciliu, fiecare face tot ce știe și poate pentru a menține curățenia și germenii la distanță, chiar dacă obiectele enumerate mai sus nu sunt dezinfectate atât de des cât ar trebui. Dar ce se întâmplă când ieșim pentru a merge să mâncam la un restaurant? Sunt câteva obiecte, pe care nu prea le luam în seamă, unde  germenii și microbii există cu siguranță.

     1. Meniurile

     Ați văzut vreodată pe cineva care să spele sau să dezinfecteze un meniu? Probabil că nu. Un studiu recent publicat în Journal of Medical Virology arată că virusurile de răceală și gripă pot supraviețui timp de 18 ore pe suprafețele dure. Dar germenii și microbii rezistă mai multe zile. Dacă e un restaurant popular, în care intră sute de oameni, transmiterea lor se face extrem de ușor. În multe restaurante, meniul ne este așezat pe o farfurie, care din fericire nu este folosită pentru mâncare, dar care este infestată la fel de mult. Indicat ar fi să ne spălăm pe mâini după ce am dat comanda.

Germeni și microbi - Meniu

     2. Oliviera și solnița

     Într-un restaurant există pe orice masă cel puțin o solniță. La cerere sau în funcție de mâncarea comandată, se aduce oliviera, ketchup-ul, muștarul, condimente, etc. Toate acestea sunt contaminate cu germeni și microbi, care ajung pe mâinile noastre sau chiar în mâncare. Flacoanele utilizate sunt mereu completate, eventual șterse, dar foarte rar spălate și dezinfectate. Putem să folosim toate aceste ingrediente care fac mâncarea mai gustoasă ajutându-ne de un șervet pentru a le apuca.

Germeni și microbi - Olivieră

     3. Mânerele ușii de toaletă

     Cred că nimeni nu intră într-o toaletă fără să atingă mânerul ușii! Desigur, acolo toată lumea se spală pe mâini, dar la ieșire atingeți același mâner al ușii, acum când mâinile sunt “curate”. Toaletele restaurantelor sunt în general curățate și dezinfectate, dar mai rar o să găsiți pe cineva să dezinfecteze și mânerele. De aceea, pentru a închide ușa, ar fi bine să se folosească un prosop de hârtie, care există în toalete.

     4. Dozatoarele de săpun

     Un studiu recent a constat că aproximativ 25 la sută din dozatoare de săpun din toaletele publice sunt contaminate cu bacterii fecale. Poate părea ironic, dar săpunierele  adăpostesc bacterii și microorganisme. Cele mai multe dintre aceste recipiente nu sunt curățate, astfel încât bacteriile se acumulează și cresc în voie. Este necesară spălarea  mâinilor cu multă apă caldă timp de 15 – 20 secunde și dacă se întâmplă să existe un dezinfectant pe baza de alcool, folosiți-l.

     5. Feliuțe de lămâie

     Potrivit unui studiu mai vechi publicat în Journal of Environmental Health, aproape 70% din feliile de lămâie agățate de marginea paharelor conțin microbi, care pot cauza boli grave. Cercetătorii au comandat băuturi de la 25 de restaurante diferite și au găsit diferite microorganisme “lungite” pe feliile de lămâie, inclusiv bacterii fecale. Gândiți-va bine când comandați un cocktail, există acest risc.

Germeni și microbi - Feliuțe de lămâie

     Bonus : Căruciorul de la supermarket

     Cei de la Universitatea din Arizona au testat într-un studiu mânerele de la aproape două treimi din cărucioarele de cumpărături folosite la supermarketuri și au constatat că sunt cele mai contaminate obiecte cu folosință mare, inclusiv cu bacterii fecale. De fapt, valorile le-au depășit pe cele înregistrate la toaletele publice. Magazinele nu dezinfectează cărucioarele, iar bacteriile și microbii mai mor doar pe timpul iernii, deoarece sunt ținute afară. Așadar, bucurați-vă de produsele alimentare naturale, fără “E-uri”, din magazine și împingeți căruciorul…

Germeni și microbi - Căruciorul de la supermarket


Alte articole captivante


CEL MAI RAPID      S-a demonstrat că ghepardul este cel mai rapid animal de pe pământ, putând atinge o viteză de 110-115 km/oră. Dar nu trebuie să uităm că acest sistem de măsurare a vitezei este unul pur inventat de noi, oamenii. Dacă luăm în considerare viteza relativă, raportată la lungimea corpului unei vietăți și distanța străbătută de aceasta într-o secundă, până de curând cea mai mare viteză o avea gândacul tigru ...
AMENDĂ PENTRU FOLOSIREA TELEFONULUI LA TRAVERSAREA STRĂZII      Telefoanele mobile fac parte din viața noastră, fiind utile și indispensabile, dar reprezintă și o amenințate pentru siguranța publică și personală, fără a lua în calcul radiațiile emise. În ultimul timp tot mai mulți utilizatori folosesc funcțiile telefoanelor în timp ce merg pe jos, inclusiv când traversează strada. În acest context, o amendă pentru folosirea telefonului aplicată pietonilor care trav...
ELIXIRUL VIEȚII POATE FI O BACTERIE      Elixirul vieții, o băutură cu proprietăți miraculoase, a fost căutat de alchimiști încă din Evul Mediu pentru viața (tinerețea) veșnică. Cercetătorii ruși au anunțat că o simplă bacterie, denumită Bacillus F, poate fi secretul în creșterea longevității și stimularea sistemului imunitar.      Bacteria, care are vârsta de 3,5 milioane de ani, a fost descoperită în 2009 de Anatoli Brouchkov, un cercetăto...
TRICOURILE ECHIPELOR DE LA CM DE FOTBAL DIN BRAZILIA      Imediat începe campionatul mondial de fotbal și poate vreți să vedeți cum arată tricourile echipelor de la CM de fotbal din Brazilia. Toate cele 32 de echipe de la Cupa Mondială 2014 și-au reproiectat echipamentul pentru turneul final din această vară. Unele echipe (Brazilia, Croația) au făcut doar mici modificări, abia vizibile, în timp ce altele au fost mai radicale (vezi tricouri de joc cu fulgere a...
EXERCIȚII FIZICE ARTIFICIALE         Dieta ideală s-ar putea concretiza prin exerciții fizice artificiale.      Cea mai mare companie de produse alimentare din lume, Nestle, bine cunoscută pentru produsele KitKat și capsulele de cafea Nespresso, a dezvăluit că are în lucru o metodă pentru efectuarea de exerciții fizice multiple fără pic de efort, fără transpirație și fără oboseală. Compania speră să creeze o băutură sau poate o pastil...
AUTOMATE CU DE TOATE      Dacă astăzi vi se pare normal să găsiți prin diverse locuri publice dispozitive și mașinării, cunoscute sub numele generic de automate, care oferă la vânzare cafea, ceai, băuturi răcoritoare, bere, dulciuri diverse, bilete pentru transportul în comun, lapte și ouă sau țigări, prezervative și floricele (doar prin alte țări), poate nu știți ce alte lucruri se pot vinde la automate. Vă dau doar câteva exe...
AGRICULTURA DE INTERIOR      Un depozit într-un parc industrial poate fi viitorul agriculturii sau mai bine zis a legumiculturii și grădinăritului. Dar acest lucru relativ straniu este din ce în ce mai folosit în multe zone.      Hala sau depozitul este o atmosferă curată, cu un climat controlat, plină de plante perfecte. Ele cresc 22 de ore pe zi, 365 de zile pe an, neatinse de dăunători și scăldate într-o lumină rozalie, strani...
OBEZITATEA ȘI TERRA      Creşterea incidenţei obezităţii este un impact negativ la fel de puternic asupra mediului şi resurselor naturale ca suprapopularea, avertizează savanţii britanici. Experţi de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au calculat pentru prima oară greutatea totală a populaţiei lumii - 287 de milioane de tone. Mai mult decât atât, conform calculelor lor, 15 milioane de tone revin persoanelor obez...
RECICLAREA MUCURILOR DE ȚIGARĂ      Orașul Vancouver și Terra Cycle Canada au lansat un prim program-pilot care urmărește colectarea mucurilor de țigări pentru reciclare. 110 recipiente pentru țigări au fost instalate  în mai multe locuri din centrul orașului Vancouver, iar locuitorii sunt încurajați să aducă resturile de țigări chiar din case sau de la locul de muncă. Această inițiativă, prima de acest fel, dorește înlăturarea mucurilor...
PARBRIZE ȘI GEAMURI INTELIGENTE      Compania Continental a testat de curând parbrize și geamuri inteligente care se nuanțează cu o simplă apăsare a unui buton, oferind intimitate, confort sporit, siguranță și chiar reducerea emisiile poluante.      Procesul de întunecare (colorare) a geamurilor se realizează prin inserarea unor filme unice cu particule încorporate direct în sticlă. Când gemul este clar, particulele din filme sunt alinia...