Cel mai mare grup de firme de asigurări din lume, Munich Re a publicat un comunicat de presa pe data de 03.01.2013. Anul trecut, în întreaga lume, s-au înregistrat catastrofe naturale care au cauzat pierderi totale de aproximativ 160 de miliarde de dolari americani (circa 122 de miliarde de euro) și aproximativ 65 de miliarde de dolari pierderi asigurate.

   În 2012, 67% dintre pierderile totale și 90% dintre pierderile asigurate sunt pe teritoriul Statele Unite ale Americii – mediile acestor sume fiind 32% și respectiv 57%. Cea mai mare pierdere a fost cauzată de uraganul Sandy, cu o valoare de 50 miliarde $, pierderi totale și cu pierderi asigurate estimate la 25 miliarde de $. Al doilea eveniment major al anului 2012, a fost seceta prelungită din S.U.A. care a afectat principalele culturi agricole (porumb și soia) și aproape jumătate din suprafața arabilă.  Pierderile totalizează 20 de miliarde de dolari, adică cea mai mare pierdere din istoria asigurărilor agricole din SUA. În anii medii, pierderile asigurate sunt în jurul valorii de 9 miliarde de dolari. Tornadele au provocat, de asemenea, pierderi semnificative tot în Statele Unite ale Americii, pierderile ajungând la 5 miliarde de dolari, din care 50% sunt pierderi asigurate.

Catastrofe naturale - Sandy

Sandy

Catastrofe naturale - Secetă în SUA

Seceta din SUA

Tornadă

După tornadă

   În anul 2012, au fost mult mai puține catastrofe naturale severe din regiunea Asia-Pacific, chiar dacă cutremurele majore din Japonia și Noua Zeelandă au un caracter proeminent în statisticile pierderilor globale. Două cutremure care au lovit regiunea italiană Emilia Romagna s-au dovedit a fi evenimentele cele mai scumpe din Europa. Multe dintre clădirile din regiune, inclusiv monumentele istorice, au fost distruse și un număr mare de întreprinderi mici industriale situate în această regiune au fost avariate. Pierderile din cele două cutremure au totalizat 16 miliarde $, din care pierderile asigurate de 1,6 miliarde $ .

Cutremur

Regiunea italiană Emilia Romagna, după cutremur

     În general, pierderile au fost semnificativ mai mici în 2012 decât în ​​anul precedent, când au fost postate cifre record ca urmare a cutremurelor din Japonia și Noua Zeelandă și inundațiilor grave din Thailanda. În 2011, pierderile totale a ajuns la 400 de miliarde de dolari SUA și pierderile asigurate la 119 miliarde. O comparație pe termen lung, arată că pierderile asigurate au fost în 2012 peste media din ultimii zece ani de 50 miliarde $ și ușor sub media de 165 miliarde $ pentru pierderile generale.

   Peste 9.500 de persoane și-au pierdut viața anul trecut în catastrofele naturale, comparativ cu media de 106.000 persoane din ultimii zece ani. Numărul relativ mic de decese se datorează faptului că, în 2012, catastrofele naturale severe nu au avut loc în țările emergente și în curs de dezvoltare, unde catastrofele naturale tind să aibă consecințe mult mai devastatoare din punct de vedere al vieților omenești. Taifunul Bopha, care a lovit Filipine în luna decembrie, a provocat peste 1.000 de decese și mulți oameni sunt încă dați dispăruți. Această furtună a fost prin urmare cea mai devastatoare catastrofă naturală din punct de vedere al vieților pierdute, în timp ce pierderile asigurate au fost minore, datorită densității reduse a asigurărilor.

Taifunul Bopha

Taifunul Bopha