Atunci când un utilizator „șterge” un email în mod normal, [Prin punerea unui fișier în coșul de gunoi al computerului și golirea gunoiului, ați putea crede că ați șters acel fișier. Dar nu ați făcut-o. Calculatorul tocmai a făcut dosarul invizibil pentru utilizator și a marcat o parte din unitatea de disc pe care acesta era stocat drept „gol”, ceea ce înseamnă că poate fi suprascrisă cu date noi. Dar poate dura săptămâni, luni sau chiar ani, înainte ca datele să fie suprascrise, iar experții pot de multe ori chiar și recupera datele peste care au fost suprascrise fișiere noi. Într-adevăr, în mod normal, calculatoarele nu „șterg” datele, ele doar lăsa să fie suprascrise de-a lungul timpului și din nou suprascrise.] devine invizibil pentru acesta. Ștergerea nu se face însă și de pe serverele furnizorului (companiei) de poștă electronică (furnizorul poate avea o copie de rezervă). Deci, chiar dacă nu mai este citibil pe calculatorul dumneavoastră, el poate fi încă disponibil pe serverul gazdă. Având în vedere că furnizorii de poștă electronică sunt obligați prin lege (la nivel național, aplicată prin hotărâri și mandate judecătorești) să predea informațiile despre anumiți utilizatori autorităților competente, este imposibil de știut dacă emailurile șterse de abonații la poștă electronică (utilizatori, persoane fizice sau juridice) nu rămân accesibile pentru totdeauna. Probabil emailurile nu se șterg niciodată.

   OBSERVAȚIE: În întreaga lume se fac presiuni pentru legi care să forțeze furnizorii de servicii de internet (ISP – Internet Service Provider) și furnizori de telecomunicații să colecteze în mod continuu și să stocheze înregistrările activităților online ale milioanelor de utilizatori obișnuiți. Obligația păstrării datelor și a ținerii evidenței IP-urilor (Internet Protocol) alocate pentru o anumită perioadă de timp, poate permite identificarea unui individ pe baza adresei IP, la o anumită dată și oră. Toate acestea creează un potențial enorm pentru abuz și ar trebui să fie respinse, ca fiind o încălcare gravă a drepturilor și libertăților persoanelor fizice. Aceste legi susțin supraveghere continuă a fiecărui cetățean obișnuit și nu ar trebui să fie tolerate în țările în care libertatea este evaluată. Instanțele din România, Germania și Republica Cehă au decis că legile naționale privind păstrarea datelor, pe baza Directivei europene din 2006, sunt neconstituționale. Un tribunal din Irlanda s-a adresat chiar Curții Europene de Justiție și a pus la îndoială legalitatea Directivei privind păstrarea datelor în întreaga UE.

Emailurile nu se șterg - Securitate email

   „Cred că cel mai important lucru este ca oamenii să înțeleagă că nu poți să ștergi niciodată nimic”, se precizează pe site-ul Electronic Frontier Foundation. Bineînțeles există câteva opțiuni pentru a face un email mai greu de accesat, dar face acest lucru nu este la îndemâna oricui. „Chiar dacă un fișier a fost șters în siguranță, numele acestuia va continua, probabil, să existe ceva timp pe calculatorul dumneavoastră.” – avertizează cei de la EFF.

Emailurile nu se șterg - Securitate email 1

   De asemenea, datele de conectare în sine sunt de obicei păstrate. Furnizorii de web-mail cum ar fi Google, Yahoo și Microsoft păstrează înregistrările de conectare, de obicei mai mult de un an. În plus, în cazul în care există un contact între email și un computer a cărui adresă IP este vizibilă, cum ar fi partajarea unui cont cu un destinatar, adresa IP poate fi traseul pe care se dezvăluie toată conversația.

   Concluzia este că securitatea emailurilor în sine este un mit și probabil nu se șterg niciodată. Măcar, pentru liniștea de moment, putem șterge datele de pe hard disk, utilizând software-uri specifice (lucrurile sunt un pic mai complicate) și să menținem un grad de confidențialitate relativ.

   Notă: Facebook a lansat o noua aplicație în ultimele zile ale anului trecut, care permite permite ca un utilizator să îi trimită unui alt utilizator un mesaj text, o fotografie sau un videoclip de maximum 10 secunde care, odată citit, se va șterge (se „autodistruge”) singur din sistem în tot aproximativ 10 secunde, fiind imposibil de salvat sau de găsit de către una din cele doua părți. Totuși, conform politicii de confidențialitate, Facebook îi roagă pe utilizatori să raporteze orice urmă de conținut inadecvat trimis prin intermediul acestei aplicații. Concluzia este clară: se șterg, nu lasă urme, dar Facebook le poate vedea conținutul!