Mulți oameni la vârsta de mijloc încep să observe că memoria și claritatea mentală nu sunt ceea ce au fost cândva. Nu își pot aminti brusc unde au pus cheile doar cu un moment în urmă, numele unei vechi cunoștințe sau numele unui trupe de muzică. În mod aparent nevinovat, această pierdere de concentrare mentală poate avea un impact negativ asupra noastră din punct de vedere social, profesional și în general pentru bunăstarea personală.

   Neurologii sunt de părere că creierul are nevoie de exercițiu în același fel cum mușchii noștri au, iar antrenamentele mentale pot îmbunătăți în mod semnificativ funcțiile noastre cognitive de bază. Gândirea este în esență un procesul care face conexiuni neuronale în creier. Într-o anumită măsură, capacitatea noastră de a excela în a face conexiunile neuronale (inteligența) este o moștenire. Cu toate acestea, deoarece aceste conexiuni sunt realizate prin efort și practică, oamenii de știință cred că inteligența se poate extinde și să varieze funcție de efortul mental.

Lumosity

   O companie web din San Francisco a făcut un pas mai departe și a dezvoltat primul „programul de antrenament pentru creier”, proiectat pentru a ajuta oamenii să-și îmbunătățească și să-și recapete claritatea mentală. Numit Lumosity,  a fost proiectat de către experți de frunte din neuropsihiatrie și psihologie cognitivă de la Universitatea Stanford, pentru a exersa abilitățile mentale. A fost creat un program web care vă permite să vă îmbunătăți sistematic memoria și abilitățile cu privire la atenție. Programul urmărește progresul și oferă feedback detaliat asupra performanței și îmbunătățirilor. Cel mai important, în mod constant modifică și îmbunătățește testele pentru a construi punctele forte pe care apoi le dezvoltă – ca un exercițiu de rutină eficient, necesar pentru a crește rezistența musculaturii. În studiile clinice, Lumosity a demonstrat că îmbunătățește în mod semnificativ funcțiile cognitive de bază. Un studiu a arătat că a îmbunătățit rezultatele elevilor la testele de matematică cu 34 la sută, după folosirea lui timp de șase săptămâni, dar câștiguri semnificativ mai mari s-au realizat la studenții care au urmat programul, față de alți studenți, din aceeași clasă, care nu l-au urmat. Compania susține că utilizatorii săi au raportat o gândire mai clară și mai rapidă, o memorie mai bună pentru nume, numere, direcții, o vigilență sporită, o stare de spirit superioară și o concentrare mai bună la locul de muncă sau în timp șofatului.

Lumosity 1

   În timp ce multe dintre testele și jocurile de la Lumosity sunt gratuite, o taxă de abonament este necesară pentru a utiliza programul complet pe termen lung. Cu toate acestea, Lumosity oferă în prezent o versiune de încercare gratuită a programului lor pentru utilizatorii noi, dacă sunteți interesați. Procesul este complet gratuit și compania consideră că rezultatele vor vorbi de la sine. Cu un clic, puteți încerca oricând.