Un program care încurajează renunțarea la armele de foc s-a desfășurat în Los Angeles, a doua zi după Crăciun. Posesorilor de arme, dacă renunțau la puști și pistoale, li s-au dat la schimb bonuri de masă. Programul nu este unul nou, însă a fost revitalizat după atacul din Newtown, în care au fost uciși 20 de copii și 6 adulți.

   În ziua de 26 decembrie au fost strânse 2.037 arme de foc, din care 75 de arme de asalt. Cei care au predat puști sau pistoale neautomate au primit bonuri de masă în valoare de 100 de dolari, iar cei care au renunțat la arme de foc automate li s-au dat bonuri de masă în valoare de 200 de dolari.

   „Orașele și statele trebuie să susțină guvernul federal în încercarea de a îmbunătăți siguranța comunității și de a elimina armele periculoase”, a declarat primarul orașului Los Angeles, Antonio Villaraigosa, un american get-beget, născut în 1953 sub numele de Antonio Ramon Villar Jr., pe lângă Los Angeles, totuși.

Arme

   Șefului poliției din Los Angeles a precizat că aproximativ 8.000 de arme au fost predate la schimb din 2009 și până acum, de când există acest program, acest lucru fiind resimțit prin scăderea criminalității (n.a. – în zile de predare, dar numai în zona LA).

Arme și bonuri de masă 2

    LAPD: Charlie Beck, șeful Poliției din Los Angeles (dreapta) prezintă primarului Antonio Villiaraigosa (centru) un lansator de rachete care a fost recuperat în 2012.

   În cadrul acțiunii s-au format chiar cozi (n.a. – nu chiar ca la noi, pentru „pomenile” electorale) pentru predarea armelor. Pentru a încuraja acest lucru, poliția nu a pus întrebări privind proveniența acestora (Opa!). Printre armele predate s-au numărat și puști de pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial, precum și o carabină din 1895, de valoare istorică. Armele au fost colectate în pubele de gunoi, alături de muniție.

Arme și bonuri de masă 1

   În jurul centrelor de predare a armelor s-au adunat însă și protestatari care contestă programul și militează pentru uzul de armă. Ei au afișat pancarte de genul: „Patrioții nu cedează armele”, „O femeie înarmată nu va fi o victimă” sau „Multe țări au căzut pradă tiraniei pentru că cetățenii nu erau înarmați.”

   Eu propun guvernului român să ne dea arme de foc în loc de bonuri de masă pentru că, după ce ne facem treaba cu ele, mergem să le predăm de Crăciunul următor la Los Angeles. Pe cuvânt…

O parte din sursă: Daily News, Los Angeles