Știați că în prezent peste 1,5 miliarde de oameni din lume nu au acces la o rețea cu energie electrică? După ce soarele apune, aceste persoane se bazează în schimb pe combustibili derivați din petrol (gaz, petrol lampant, kerosen etc.) pentru iluminarea locuințelor. O companie britanică speră să aducă lumină electrică în unele din locuințele acestor persoane prin lampa gravitațională.

Lampa gravitațională 5

   Lampa gravitațională este o abordare nouă și revoluționară pentru stocarea energiei și crearea de lumină. Este nevoie de doar 3 secunde pentru a ridica o greutate și a avea apoi lumină, timp de 30 de minute, gratuit. Sau aproape gratuit, pentru că, dacă lampa va fi produsă în serie, costul țintă va fi mai mic de 5$, susțin inventatorii. Lampa gravitațională folosește un sac (umplut cu nisip, pietriș, nămol etc.) pentru a trage treptat o frânghie printr-un mecanism gen dinam, care generează energie electrică pentru a alimenta un LED.

Lampa gravitațională 1

   Banca Mondială estimează că 780 de milioane de femei și copii inhalează fumul emanat prin arderea produselor petroliere în locuințe, fum care echivalează cu fumatul a 2 pachete de țigări în fiecare zi. În țările în curs de dezvoltare, 60% dintre adulții de sex feminin suferă de cancer pulmonar, cu toate că sunt nefumători. De asemenea, fumul inhalat în locuințe provocă infecții oculare și cataractă, iar arderea petrolului este foarte periculoasă: numai în India, în fiecare an, 2,5 milioane de oameni suferă arsuri grave în urma răsturnării lămpilor cu petrol. Utilizarea combustibililor pentru iluminat reprezintă 10 până la 20% din venitul mediul al gospodăriilor. De asemenea, doar arderea combustibililor pentru iluminat, produce anual 244 milioane de tone de dioxid de carbon.

Lampa gravitațională 2

   Lămpile electrice de sine stătătoare sunt o altă soluție, fiind disponibile pe scară largă ca modele. Veriga slabă sunt bateriile, deoarece acestea sunt scumpe și se deterioreze prin utilizare de-a lungul timpului. La o lampă ieftină cu un acumulator care se poate reîncărca, o treime din preț reprezintă numai acumulatorul, care totuși va trebui înlocuit la câțiva ani. Lampa gravitațională nu are baterii sau acumulatori și este complet curată și verde.

   Energia solară poate fi răspunsul la aceste probleme pentru țările în curs de dezvoltare. Dar, panourile solare produc energie electrică doar atunci când soarele strălucește, astfel încât energia trebuie să fie stocată într-o baterie pentru a produce lumină când se lasă întunericul. Cantitatea de energie stocată depinde de dimensiunile panourilor, de capacitatea bateriei sau acumulatorului și, bineînțeles, cât de mult strălucește soarele. Proiectele de utilizare a energiei solare pentru iluminat în țările în curs de dezvoltare se răspândesc lent, deoarece costul este prea mare pentru persoanele fizice, iar asemenea instalații ar trebui să fie cumpărate de către comunități.

Lampa gravitațională 3

   Lampa gravitațională mai are un avantaj major: becurile cu LED-uri nu atrag țânțarii, așa cum o fac becurile convenționale. Deoarece nu există costuri de funcționare după achiziția inițială, lampa gravitațională are potențialul de a ridica puțin oamenii din sărăcie și să le permită în viitor să folosească banii pe care i-au economisit ca să cumpere sisteme de iluminat, declară inventatorii.

Lampa gravitațională 4

   Compania producătoare are promisă o finanțare pentru fabricarea a 1.000 lămpi prin gravitație pentru producerea luminii, care vor fi distribuite gratuit în comunitățile sărace din Africa și India.

   Urmăriți și o demonstrație video:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1dd9NIlhvlI&w=448&h=252&hd=1]
Lampa gravitațională

Sursă: Indiegogo.com