Un nou studiu a constatat că există în jur de 10 milioane de bacterii pe un centimetru pătrat al unui burete de bucătărie și un milion de bacterii pe un inch pătrat pe un prosop de bucătărie. Studiul a fost făcut în mai multe locuințe din 9 țări: Australia, Canada, Germania, India, Malaezia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Marea Britanie și SUA.

Murdărie la bucătărie 2

   Dr. Charles Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, conduce studii privind modul în care bolile sunt transferate prin intermediul mediului. El a declarat pentru BBC că ar trebui să fim îngrijorați de numărul mare de bacterii care se găsesc pe articolele de uz casnic, inclusiv pe bureții folosiți la bucătărie (sunt de 200.000 ori mai murdari decât un scaun de toaletă), pe cârpele pentru șters vesela și pe pungile reutilizabile folosite pentru cumpărături. Scaunul de toaletă este unul dintre cele mai curate lucruri din case, din punct de vedere al micro-organismelor. Dacă vorbim de germeni, tocarea legumelor pe un scaun de toaletă ar fi mai igienică decât pe un tocător de bucătărie, au susținut oamenii de știință. Ei au avertizat: „Ar fi bine să folosiți un burete pentru spălat sau pentru ștergerea alimentelor de pe diferite suprafețe din bucătărie, dar niciodată să nu-l folosiți pentru a șterge o farfurie curată.”

Murdărie la bucătărie 3

   Cu toate că unele bacterii sunt inofensive, experții au găsit pe bureți, pe cârpe și pe tocătoarele de bucătărie o bacterie (numită Campylobacter) care poate provoca paralizie. „Ea nu afectează gândirea sau sentimentele, dar se poate răspândi la nervii periferici ai creierului și să afecteze mișcarea, oamenii pot fi efectiv paralizați. În majoritatea cazurilor, paralizia nu este definitivă, dar recuperarea poate dura săptămâni, luni sau ani.”, a declarat profesorul Pennington de la Agenția de Protecție a Sănătății (Health Protection Agency) din Marea Britanie.

Murdărie la bucătărie 1

   Cu toate că bureții și prosoapele de bucătărie s-au dovedit a fi nesatisfăcători sau inacceptabil de murdare în 36% dintre case, pe primul loc, din punct de vedere al concentrației de bacterii, sunt garniturile de la baie (70%), iar pe al doilea interioarele frigiderele (40%), unde bacteriile erau însoțite și de mucegai.

   Sfaturile Agenției de Protecție a Sănătății:

  • toate cârpele, bureții și prosoapele ar trebui să fie spălate la peste 60°C pentru a ucide germenii sau ar trebui dezinfectate în mod regulat. O alternativă ar fi să utilizați șervețele antibacteriene de unică folosință pentru a descuraja răspândirea bacteriilor;
  • mâinile sunt principala cale de transmitere a germenilor în timpul de preparării produselor alimentare, deci evitați să atingeți obiectele de uz casnic din bucătărie cu mâinile murdare;
  • curățați și dezinfectați toate suprafețele de lucru din bucătărie cu spray-uri antibacteriene și prosoape de unică folosință;
  • igiena casei este esențială prin dezinfectarea tuturor suprafețelor care sunt atinse în mod regulat: mânere, robinete, întrerupătoare, capace etc. ajutând la reducerea răspândirii germenilor și microbilor.

Sursă: Daily Mail

   P.S. Se numește „Fiore di Cristallo”, costă numai 1,6 milioane de dolari americani și este cea mai scumpă bucătărie din lume. Este deosebită și extravagantă, chiar fascinantă prin prețuri: candelabru din cristale Swarovski (42.000 de dolari), masă din cristal (58.750 de dolari), frigider (7.960 de dolari), cuptor (10.900 de dolari), espressor pentru cafea (2.750 de dolari) etc. Camera de lux pentru gătit are pereți lucrați manual din cupru și robinetele îmbrăcate în cristale. Oare este mai septică?

Bucătărie