Un nou studiu a constatat că există în jur de 10 milioane de bacterii pe un centimetru pătrat al unui burete de bucătărie și un milion de bacterii pe un inch pătrat pe un prosop de bucătărie. Studiul a fost făcut în 180 de case din 9 tari: Australia, Canada, Germania, India, Malaezia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Marea Britanie și SUA.

Murdărie la bucătărie 2

     Dr. Charles Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, conduce studii privind modul în care bolile sunt transferate prin intermediul mediului. El a declarat pentru BBC că ar trebui să fim îngrijorați  de cât de multe bacterii se găsesc pe articolele de uz casnic, cum ar fi bureții (care sunt de 200.000 ori mai murdari decât un scaun de toaletă), cârpe de vase și pungi reutilizabile de cumpărături. Scaunul de toaletă este unul dintre cele mai curate lucruri din case din punct de vedere al micro-organismelor. Atunci când vine vorba de germeni, tocarea legumelor pe un scaun de toaletă ar fi mai igienică decât pe un tocător de bucătărie, au susținut oamenii de știință. Ei au avertizat: „Ar fi bine să folosiți un burete pentru spălat sau pentru ștergerea alimentelor de pe diferite suprafețe din bucătărie, dar niciodată să nu-l folosiți pentru a șterge o farfurie curată.”

Murdărie la bucătărie 3

     Cu toate că unele bacterii sunt inofensive, experții au găsit pe bureți, pe cârpe și pe tocătoarele de bucătărie o bacterie, numită Campylobacter, care poate provoca paralizie. „Ea nu afectează gândirea sau sentimentele, dar se poate răspândi la nervii periferici ai creierului și să afecteze mișcarea, oamenii pot fi efectiv paralizați. În majoritatea cazurilor, paralizia nu este definitivă, dar recuperarea poate dura săptămâni, luni sau ani.”, a declarat profesorul Pennington de la Agenția de Protecție a Sănătății (Health Protection Agency) din Marea Britanie.

Murdărie la bucătărie 1

     Cu toate că bureții și prosoapele de bucătărie s-au dovedit a fi nesatisfăcători sau inacceptabil de murdare în 36% dintre case, pe primul loc, din punct de vedere al concentrației de bacterii, sunt garniturile de la baie (70%), iar pe al doilea interioarele frigiderele (40%), unde bacteriile erau însoțite și de mucegai.

     Sfaturile Agenției de Protecție a Sănătății:

  • toate cârpele, bureții și prosoapele ar trebui să fie spălate la peste 60°C pentru a ucide germenii sau ar trebui dezinfectate în mod regulat. O alternativă ar fi să utilizați șervețele antibacteriene de unică folosință pentru a descuraja răspândirea bacteriilor;
  • mâinile, fiind principala cale de transmitere a germenilor în timpul de preparării  produselor alimentare, evitați să atingeți obiectele de uz casnic din bucătărie cu mâinile murdare;
  • curățați și dezinfectați toate suprafețele de lucru din bucătărie cu spray-uri antibacteriene și prosoape de unică folosință;
  • igiena casei este esențială prin dezinfectarea tuturor suprafețelor care sunt în mod regulat atinse: mânere, robinete, întrerupătoare, capace, etc. ajutând la reducerea răspândirii germeni și microbilor.

Sursa : Daily Mail

     Se numește “Fiore di Cristallo”, costă numai 1,6 milioane de dolari americani și este cea mai scumpă bucătărie din lume. Este deosebită, chiar fascinantă prin preţuri: candelabru din cristale Swarovski – valoare 42 000 dolari, masă din cristal – 58 750 dolari, frigider – 7 960 dolari, cuptor – 10 900 dolari, espresso pentru cafea – 2 750 dolari, etc. Camera de lux pentru gătit are pereți lucrați manual din cupru și robinetele îmbrăcate în cristale. Oare este mai septică?

Bucătărie


Alte articole captivante


BLUGII CARE ÎȘI SCHIMBĂ CULOAREA      Designerul Naked & Famous Denim este cunoscut pentru abordările creative și mai puțin așteptate, când vine vorba de crearea de haine. De curând, a creat o pereche de blugi termo-cromatici, care își schimbă culoarea în funcție de temperatura corpului purtătorului. Când este frig, blugii au culoarea albastru. După ce se încălzesc, prin purtare, de la temperatura corpului, culoarea blugilor se modific...
CÂT VIN BEAU ROMÂNII      Oamenii au cultivat struguri de mii de ani și au obținut această băutură uimitoare care este vinul, pe care îl beau din perioada când s-au apucat de agricultură. Beneficiile vinului au fost dovedite pe parcursul anilor, fiind o băutură extrem de savurată în marea majoritate a lumii. Dar poate nu știți cât vin beau românii!      Wine Institute a dezvoltat o serie de statistici referitoare la vin, inclu...
COINCIDENȚE RARISIME      Dacă din curiozitate căutați pe Internet cuvântul coincidențe sau coincidențe ciudate, stranii, uimitoare, neobișnuite, incredibile, uluitoare, șocante, rare, etc., o să găsiți cam același lucru. De aceea, vă prezint, zic eu, unele puțin altfel sau într-un fel miraculoase.      1. Un bărbat din Calgary, atenționat de o trecătoare, care a auzit scâncete de copil, a răscolit într-o pubela de gunoi și a ...
CELE MAI SCUMPE ORAȘE DIN LUME – 2013      Călătoria în anumite țări poate lăsa urme adânci în portofele și ar fi normal să ne întrebam cum am supraviețui dacă ar trebui să trăim acolo. ECA International , o firmă de consultanță în management la nivel mondial și lider mondial în furnizarea de soluții pentru managementul de misiuni internaționale, a prezentat studiul său semestrial cu privire la costul vieții. Costul de viață se calculează pe ba...
JOCUL DE-A DUMNEZEU: INGINERIA GENETICĂ      Ingineria genetică este o ramură a genetici care modifică genomul organismelor vii, astfel încât le conferă caracteristicile dorite. Majoritatea aplicațiilor sunt în domeniul agricol, dar și în cel animal sau chiar uman. Prin aceste modificări, am creat anumite caracteristici benefice, ca rezistența la boli, rezistența la diferiți factori de mediu (temperatură, umiditate, sol, etc.), o anumită dimensiu...
MEDUZA NEMURITOARE      Legile naturii spun că orice ființă se naște, evoluează și apoi moare. Tot în natură există însă un organism care încalcă flagrant această regulă, motiv pentru care a fost poreclită “meduza nemuritoare”. Această meduză foarte mică se numește științific Turritopsis dohrnii și a fost descoperită în anul 1988 de către biologul marin german Christian Sommer, care făcea cercetări pe riviera italiană, în apr...
MANUAL PENTRU TURIȘTI      Conform unui sondaj realizat de Triposo, americanii și-au consolidat reputația de cei mai răi turiști din lume, fiind caracterizați ca nepoliticoși, gălăgioși, grași și alegând o vestimentație total neadecvată. Sunt urmați de turiștii din Marea Britanie, care au cel mai rău comportament, de ruși, nepoliticoși, zgomotoși și mereu beți, de chinezi, care copleșesc numeric și de australieni. Clasamentul ru...
BIOTEHNOLOGIA MARINĂ      Oamenii de știință au identificat o comoară nouă în oceanele noastre: microorganisme care conțin milioane de gene anterior necunoscute și mii de familii noi de proteine.      Aceste mici minuni marine oferă o șansă de a exploata o gamă vastă de materiale care ar putea fi folosite pentru a crea medicamente inovatoare, solvenți industriali, tratamente chimice și alte procese, spun oamenii de știință. "P...
RECICLAREA MUCURILOR DE ȚIGARĂ      Orașul Vancouver și Terra Cycle Canada au lansat un prim program-pilot care urmărește colectarea mucurilor de țigări pentru reciclare. 110 recipiente pentru țigări au fost instalate  în mai multe locuri din centrul orașului Vancouver, iar locuitorii sunt încurajați să aducă resturile de țigări chiar din case sau de la locul de muncă. Această inițiativă, prima de acest fel, dorește înlăturarea mucurilor...
PRIMUL CARGOU ELECTRIC AUTONOM DIN LUME      Norvegia intenționează să lanseze primul cargou electric autonom din lume chiar anul viitor. Prima navă de marfă autonomă și 100% electrică va înlocui anual circa 40.000 de drumuri cu camioane, au declarat promotorii proiectului.      Nava va fi numită Yara Birkeland, fiind rezultatul unui parteneriat între fabricantul de fertilizatori Yara International și grupul industrial Kongsberg, și va livra fer...