Oamenii de știință au identificat o comoară nouă în oceanele noastre: microorganisme care conțin milioane de gene anterior necunoscute și mii de familii noi de proteine. Astfel, de câțiva ani a apărut o nouă știință: biotehnologia marină.

   Aceste mici minuni marine oferă șansa de a exploata o gamă vastă de materiale care ar putea fi folosite pentru a crea medicamente inovatoare, solvenți industriali, tratamente chimice și alte procese, spun oamenii de știință. „Biotehnologia marină are un potențial este aproape infinit”, a spus Curtis Suttle, profesor la Universitatea din British Columbia. „A devenit clar că cea mai mare parte a diversității biologice și genetice de pe Pământ este în ecosistemele marine și în special în componentele microbiene ale lor. Ca greutate, mai mult de 95% din toate organismele vii găsite în oceane sunt microbienele. Acestea sunt o resursă incredibilă.”

Microorganisme

   Cu toate acestea, descoperirea bogățiilor biologice ale oceanului, inclusiv sute de mii de bureți noi, bacterii și viruși, ridică îngrijorări cu privire la daunele pe care le-ar putea cauza noua știință: biotehnologia marină a ecosistemelor. În special, oamenii de știință se tem că surse prețioase, cum ar fi izvoarele hidrotermale, în care se dezvoltă bacterii și plante simple, ar putea fi deteriorate sau distruse din graba de a exploata aceste minuni. În plus, preocupările majore se concentrează asupra națiunilor în curs de dezvoltare ale căror ape conțin surse bogate de viață marină care ar putea fi vizate și exploatate de marile companii occidentale. Pe teren, brevetele pot oferi protecție pentru produsele obținute de la animale sau plante locale. În mare, unde curenții transportă peștii, bureții și microbii la un loc, o astfel de protecție ar putea fi mult mai complicată pentru a o impune.

Microorganisme 1

   Bureții se dovedesc a fi o resursă marină deosebit de promițătoare. Buretele Tethya Crypta, găsit în Belize și în alte părți din zona Caraibe, conține substanțe chimice care au proprietăți anti-cancer și anti-virale. În mod similar, medicamentul pentru cancer Halaven a fost derivat din bureți din familia Halichondria. Până în prezent, doar câteva medicamente derivate din surse ale biotehnologiei marine au fost aprobate de către US Food and Drug Administration. Cu toate acestea, mai mult de 1.000 de medicamente noi sunt în curs de testare, prin teste pre-clinice. Acestea includ produse derivate din moluște, melci, microbi marini și pești.

Burete

   Biotehnologia marină ca știință a apărut în urmă cu cinci ani, avându-l ca promotor pe Craig Venter, un antreprenor. Venter a pornit cu iahtul său într-o croazieră care avea să demonstreze potențialul materialului biologic marin. În final, el a făcut două călătorii, una între anii 2006 și 2008 și cealaltă din 2009 până în 2011. În ambele expediții, oamenii de știință au luat probe de 200 – 400 de litri de apă de mare la fiecare 200 de mile pe care au filtrat-o progresiv pentru a captura microorganismele în probe pe care le-au înghețat și expediat ulterior la laborator. Rezultatele au fost uimitoare. Echipa sa a descoperit peste 20 de milioane de gene noi și mii de familii de proteine noi în probele recoltate în cele două călătorii prin oceanele lumii. Deocamdată, nimeni nu știe ce fac exact aceste gene și proteine, deși cei mai mulți cercetători cred că au un potențial enorm ca surse pentru medicamente noi.

Sursă: The Raw Story