Autostrada modernă a viitorului sau „autostrada inteligentă” va utiliza cele mai noi tehnologii în construcția de drumuri, designerii ei susținând că va fi „mai durabilă, mai sigură și va avea un caracter intuitiv”. Companiile din spatele proiectului, firmele olandeze Studio Roosegaarde și Heijmans Infrastructure – care deja au fost premiate pentru „Cel mai bun concept al viitorului” (Best Future Concept), în cadrul Dutch Design Awards, spun că scopul lor este de a transforma transportul obișnuit, concentrându-se mai degrabă pe o autostradă, decât pe vehiculele care o folosesc. Iată care sunt cele 5 inovații extrem de spectaculoase:

   Electric Priority Lane (bandă specială de încărcare pentru vehiculele electrice). O idee ambițioasă pentru viitorul transportului rutier este banda specială care va permite conducătorilor de autovehicule electrice (pentru care autonomia de deplasare este problema esențială) să-și reîncarce acumulatorii electrici ai vehiculelor pe măsură ce călătoresc de-a lungul ei. Cu toate acestea, nu există încă nicio informație cu privire la modul în care funcționează reîncărcarea autovehiculelor electrice care circulă pe această bandă specială.

Bandă specială

   Interactive Light (iluminare interactivă). Un alt plan este de a lumina autostrăzile cu instalații speciale, bazate pe mai mulți senzori, care generează lumină, treptat, pe măsură ce vehiculele se apropie, apoi se sting după ce trec, economisind energia electrică (energia care se consumă când drumurile sunt necirculate), fără a pune în pericol siguranța traficului rutier pe timp de noapte.

Iluminare interactivă

   Glowing Lines (marcaje rutiere strălucitoare). O altă idee este că, începând cu anul viitor, marcajele rutiere de pe autostrăzile și drumurile olandeze să fi vopsite cu o vopsea (pulbere) foto-luminescentă care se încarcă de la lumina soarelui și care poate asigura strălucirea marcajelor până la 10 ore în cursul nopților.

Marcaje strălucitoare

   Dynamic Paint (vopsea dinamică). O altă tehnologie, care se va pune în aplicare începând cu anul viitor, este vopseaua dinamică, de temperatură sensibilă, care va face vizibile cristalele de gheață de pe drumuri când vremea este rece (temperaturi sub -5 grade Celsius și suprafețe alunecoase).

Vopsea dinamică

   Wind Light (iluminare cu energie eoliană). Designerii și inginerii olandezi au gândit un sistem de iluminare extrem de inteligent, bazat pe energia eoliană. Un lanț de mici instalații eoliene sunt montate pe marginea șoselei folosind puterea vântului pentru a produce energie proprie care alimentează sistemul de iluminare.

Iluminare eoliană

   „Tehnologiile inovatoare enumerate mai sus vor fi realizate în următorii cinci ani. Scopul nostru este de a face drumuri existente mult mai durabile și interactive prin folosirea energiei inteligente, a iluminării interactive și a marcajelor și semnalizărilor rutiere care se adaptează la situațiile de trafic specifice.”, au mai declarat olandezii.

Sursă: dailymail.co.uk