1. Longaberger Basket, Newark, Ohio, SUA

   Cei de la Compania Longaberger Basket își iubesc produsele atât de mult încât au vrut ca sediul lor să imite un „coș de piață de mărime medie”. Construită din stuco peste oțel, clădirea are un atrium cu șapte etaje și două enorme mânere în exterior care sunt încălzite pentru a preveni formarea gheții în timpul iernii. Fapt amuzant: clădirea este exact de 160 de ori mai mare decât un coș de piață în mărime reală.

Clădiri originale - Longaberger headquarters

2. Crooked House, Sopot, Polonia

   Structura capricioasă numită Krzywy Domek sau Casa Crooked este dispusă în centrul comercial din orașului Sopot. Proiectată de Szotynscy Zaleski, un arhitect care s-a inspirat din desenele din basmele pentru copii, structura cu trei etaje a fost construită în 2004 și cuprinde apartamente, restaurante, magazine și birouri.

Clădiri originale - Casa strâmbă

3. Royal Ontario Museum, Toronto, Canada

   Muzeul Regal din Ontario și-a deschis porțile pentru prima dată în anul 1914, dar ceea ce îl face unic este intrarea dramatică proiectată în 2007. Sticla, aluminiul și oțelul asigură un design neconformist, cu pereți înclinați, ca niște zimți. Noua structură are un atrium, restaurante și „Casa Spiritului” care a fost proiectată pentru a fi un loc de reflecție pentru vizitatori.

Clădiri originale - Royal Ontario Museum

4. CCTV Building, Beijing, China

   Lucrările la construcția clădirii CCTV din Beijing au fost finalizate în luna mai, 2012. Structura unică, proiectată de Rem Koolhaas și Ole Scheeren, găzduiește sediul Televiziunii Centrale din China (CCTV). Structura complexului este formată din șase secțiuni orizontale și verticale care lasă un gol central. Designul CCTV este neobișnuit și a stârnit controverse, dar și laude: unii critici susțin că seamănă cu organele genitale feminine, în timp ce alții o consideră cea mai mare clădire din acest secol.

Clădiri originale - CCTV Building

5. Turning Torso, Malmö, Suedia

   Este înaltă de 190 de metri și este cea înaltă construcție din Suedia (un fel de zgârie-nori suedez). Totodată, ca înălțime, este al treilea complex rezidențial din Europa. Forma clădirii se bazează pe o sculptură, numita „Torso răsucit” a artistului, arhitectului și inginerului Santiago Calatrava, care a proiectat acest turn. Clădirea este compusă din nouă cuburi care se rotesc la 90 de grade, de la bază până la ultimul etaj.

Clădiri originale - Turning Torso

6. Graz Art Museum, Graz, Austria

   Poreclit „Extraterestrul prietenos”, Muzeul de Artă din Graz arată ca o pată enormă, ondulată, cu o serie de coarne proeminente. Este în contrast puternic cu arhitectura cartierului, în stil baroc. Partea exterioară este compusă din panouri acrilice albastre care pot fi iluminate printr-un sistem computerizat, coarnele fiind de fapt niște ferestre. Construit în anul 2003, proiectat de arhitecții englezi Peter Cook și Colin Fournier, muzeul găzduiește o colecție de artă contemporană.

Clădiri originale - Muzeul de artă din Graz

7. Absolute Towers, Mississauga, Canada

   Aceste curbe, oarecum sexy, se pot vedea în orașul Mississauga și au fost poreclite „Marilyn”. Turnurile răsucite și curbate fac parte dintr-un complex de cinci clădiri cu apartamente rezidențiale, scumpe. În iunie 2012, cele două clădiri au fost declarate de Council on Tall Buildings and Urban Habitat cele mai frumoase clădiri înalte din America.

Clădiri originale - Absolute Towers

8. Guggenheim Museum, Bilbao, Spania

   Considerată ca una dintre clădirile cele mai inovatoare ca stil arhitectural din secolul trecut, Muzeul Guggenheim din Bilbao a uimit lumea când a fost deschis în anul 1997. Structura este compusă din titan, sticlă și calcar, iar curbele sale au fost menite să apară aleatoriu. A fost conceput și proiectat ca să se integreze alături de râul Nervion care traversează Bilbao. Suprafața clădirii are peste 23.500 de metri pătrați, numai pentru expoziții.

Clădiri originale - Muzeul Guggenheim

9. Oriental Pearl Tower, Shanghai, China

   Proiectat de Shanghai Modern Architectural Design Co. Ltd., Shanghai Oriental Pearl Tower este un turn de radio și televiziune înalt de 468 metri. Din 1994 până în 2007, a fost cea mai înaltă structură din China, fiind apoi eclipsat de  Shanghai World Financial Center. Vizitatorii pot urca până la turnurile de observare, care au mai multe punți, iar cei interesați pot vizita și Muzeul Municipal de Istorie pe care îl găzduiește.

Clădiri originale - Turn de televiziune

10. Lotus Temple, New Delhi, India

   Casa de cult a credinței Bahá’í este cunoscută popular ca Templul Lotusului, din cauza formei sale de floare de lotus. Templul a atras peste 70 de milioane de vizitatori, de când a fost deschis în 1986, fiind una dintre cele mai vizitate atracții turistice din India. Deși în mod oficial a fost construit ca un templu pentru membrii credinței Bahá’í, el îi întâmpină pe vizitatorii de toate confesiunile religioase. Proiectat de arhitectul iranian Fariborz Sahba, are o structură formată din 27 de „petale” aranjate în grupuri.

Clădiri originale - Templul lotus

   Această scurtă prezentare nu se poate încheia fără patru clădiri, mult mai cunoscute, cu o arhitectură la fel de maiestoasă și neobișnuită.

Clădiri originale - La Sagrada Familia

 La Sagrada Familia, Barcelona

Clădiri originale - Petronas Towers

   Petronas Towers, Kuala Lumpur, Malaysia

Clădiri originale - Burj al Arab

    Burj al Arab, Dubai, UAE  

Clădiri originale - Burj Khalifa

Burj Khalifa, Dubai, UAE