Trăiește în Australia și este considerată un criminal nemilos, chiar cel mai crud criminal din lumea plantelor. A fost studiată pentru prima dată de cercetătorii germani, care au fost uimiți să găsească cel mai spectaculos mecanism văzut vreodată pentru a ucide. Planta se numește Drosera Glanduligera și folosește un mod de hrănire nemilos, o capcană mortală, bazată pe tentacule, care catapultează prada (musculițe) printr-o acțiune extrem de rapidă în cavitatea de digestie. Tentaculele conțin un fel de adeziv (lipici), fiind considerate cele mai rapide mecanisme de vânătoare cu capcane din regnul plantelor, plantele nefiind, în general, cunoscute pentru mișcări rapide. Studiu a fost publicat în jurnalul PLoS One de un grup de oameni de știința germani care au folosit camere de mare viteză.

Un criminal nemilos - Plantă carnivoră

   Plantele nu au mușchi, dar oamenii de știință susțin că mișcarea apei în „instalația” plantei face ca unele celule să se umfle cu apă și altele să se contracte, creând astfel unui mecanism hidraulic rudimentar, dar extrem de rapid. Fiecare tentacul poate face o singură catapultare, dar Drosera Glanduligera este o plantă anuală și are mai multe tentacule adezive care se regenerează. Cercetătorii au măsurat că în doar 400 de milisecunde o insectă este catapultată în „gura” de digestie, de unde nu mai are nicio șansă de a scăpa.

Un criminal nemilos - Plantă carnivoră 1

   Sistemul dezvoltat de plantă este cel mai complex dintre cele ale plantelor carnivore, care majoritatea se bazează pe frunze lipicioase sau rezervoare-capcană cu lichide. Autorii au arătat că tentaculele catapultă permit plantelor să capteze insecte mai mari, care pot fi suficient de puternice pentru a lupta pentru supraviețuire, dar lipiciul suplimentar nu le mai dă nici o șansă. „Astfel de mecanisme sunt de interes special pentru biologi, deoarece adaptările sofisticate și structurile complexe ale plantelor carnivore pot deschide noi orizonturi de dezvoltare”, a spus Thomas Speck, autorul principal pe studiului.

Sursă: Daily Mail