În fiecare an, peste 1 milion de femei sunt diagnosticate cu cancer la sân și aproximativ 400.000 de femei mor din cauza acestei boli. Riscul mediu a unei femei de a dezvolta cancer la sân este de 12%, adică una din opt femei este diagnosticată cu o formă de cancer la sân. Pornind de la aceste considerente, a fost proiectat și realizat sutienul doctor, un sutien care scanează țesutul mamar, acesta fiind de fapt un sistem de monitorizare continuă a cancerul de sân, care ar putea fi mai eficient decât mamografiile. Sutienul este produs de către compania First Warning Systems.

Sutienul doctor 1

   Sutienul doctor are incorporat un senzor care măsoară modificările foarte mici de temperatură care apar la nivelul vasele de sânge care hrănesc și ajută la creșterea unei tumori. Compania precizează că într-o perioada de 12 ani, tumorile cresc în medie cu 4 centimetri în diametru, după care pot fi îndepărtate chirurgical. Senzorul comunică cu un program (software) bazat pe un model de recunoaștere care ajută la identificarea modificărilor care ar putea semnala o tumoare în curs de dezvoltare, înainte de fi simțită la pipăit sau înainte de a fi depistată printr-o mamografie.

Sutienul doctor 2

   În studiile clinice efectuate asupra a 650 de femei, sutienul inteligent a fost în măsură să detecteze prezența unor tumori cu 6 ani înainte față de sistemele tradiționale de imagistică (mamografii). De asemenea, nivelul său de acuratețe este de 92,1%, mult mai mare decât mamografiile obișnuite care au o precizie de numai 70%.

   Pe site-ul propriu, compania menționează că intenționează să comercializeze sistemul în Europa începând cu anul 2013 și în Statele Unite din 2014. Nu este clar însă cât de mult ar costa sutienul doctor (inteligent), dar monitorizarea continuă va fi probabil o alternativă, atractivă pentru multe femei, la mamografiile tradiționale și adesea controversate.

Sursă: Mashable