Dacă vă aflați la cumpărături la un mall sau dacă vizați un loc de parcare în spații mari și aglomerate, peste 2-3 ani ați putea folosi modelul Nissan 2015 cu o tehnologie de auto-parcare. Conceptul acestui vehiculul a fost prezentat la începutul lunii octombrie a.c. la un târg de produse electronice de la Tokyo. Autovehiculul utilizează senzori și camere de luat vederi, montate la bord, în vederea parcării, fără șofer. Astfel, proprietarii nu mai pierd timp prețios prin garaje sau parcări.

   În teorie, șoferii vor ajunge cu mașina până la intrarea principală, vor cobori și apoi vor apăsa butonul de parcare de pe smartphone-ul lor. După ce și-au terminat treburile sau cumpărăturile, o altă apăsare de buton cheamă autovehiculul, care detectează exact poziția proprietarului și se deplasează singură în acel punct. Chiar dacă mașina se parchează singură în colțurile cele mai întunecoase, proprietarul nu are de ce să-și facă griji. Camerele de luat vederi monitorizează mașina în timp ce este parcată și trimite alerte în cazul în care detectează activități suspecte. Tehnologia va fi pe deplin viabilă până în 2015, potrivit unui comunicat de presă Nissan.

Nissan (model 2015)

   Un reprezentant al companiei Nissan a declarat că abilitatea și posibilitățile sistemului de auto-parcare ar putea conduce la punerea în aplicare a unor game de tehnologii complet noi și inovatoare. Mai multe state din SUA (printre care California, Nevada și Florida) au aprobat diverse legi care permit circulația autovehiculelor fără șofer și mai multe grupuri de cercetare lucrează la aspectele privind siguranță și acceptarea publică a tehnologiei. Mașina fără șofer nu va fi doar în garaje sau parcări, ci și pe străzile orașului sau pe autostrăzi.

   Pentru a vedea la lucru noul model oferit de Nissan pentru parcarea automată, am atașat un scurt videoclip (de 3 minute) preluat de pe canalul YouTube.

Sursă: NBCNews.com Tech