Ștergerea memoriei a fost considerată mult timp un subiect valabil numai pentru filmele de science-fiction (cine nu a văzut Men in Black?), dar cercetătorii cred că acum s-a făcut o descoperire care poate face procesul să devină realitate. Cercetarea revoluționară de la Universitatea Uppsala din Suedia ar putea conduce la tratamente radicale noi pentru cei care suferă de tulburări de anxietate, stres și post traumatice. Cercetările arată, pentru prima dată, că noile amintiri emoționale formate pot fi șterse din creierul uman. De fapt, oamenii de știință cred că pot șterge amintirile, pe termen scurt.

Men in black - Ștergerea memoriei

   „Aceste constatări pot fi o descoperire importantă în domeniul cercetării privind memoria și frica. În cele din urmă, noile descoperiri ar putea duce la metode de tratament mai bune pentru milioane de oameni din lume care suferă de probleme de anxietate, cum ar fi fobii, stresuri post-traumatice și atacuri de panică”, spune Thomas Agren, care a condus studiul. Atunci când o persoană învață ceva, este creată o memorie pe termen lung cu ajutorul unui proces de consolidare care se bazează pe formarea de proteine în creier. Când ne amintim ceva, memoria devine instabilă pentru o perioadă scurtă de timp și apoi se re-stabilizează printr-un alt proces de reconsolidare. „Cu alte cuvinte, se poate spune că nu ne amintim ce s-a întâmplat inițial, ci mai degrabă ceea ce ne-am amintit ultima dată când ne-am gândit la ceea ce s-a întâmplat”, spun cercetătorii. Prin perturbarea procesului de reconsolidare, echipa a descoperit că poate schimba ceea ce ne-am amintit.

Ștergerea memoriei (amintirilor)

   În cadrul studiului, cercetătorii au arătat subiecților o imagine neutră și le-au administrat concomitent un șoc electric. În acest fel, imaginea a provocat frică în mintea subiecților, ceea ce a însemnat că o memorie de frică a fost formată automat. În scopul de a activa această memorie de frică, imaginea a fost apoi arătată fără a mai fi însoțită de șocul electric.

   Pentru un grup experimental procesul de reconsolidare a memoriei a fost întrerupt cu ajutorul prezentărilor repetate ale imaginii, neînsoțită de șocul electric. Pentru un alt grup de control, procesul de reconsolidare a fost permis să se finalizeze înainte ca să le fie prezentate aceleași imagini repetate. La subiecții cărora nu le-a fost permisă reconsolidarea memoriei de frică, teama asociată anterior cu imaginea s-a risipit, iar memoria a fost pronunțată neutru. În același timp, folosind un scaner MR, cercetătorii au putut să demonstreze, și prin acest mod, că urmele memoriei reconsolidate au dispărut din partea creierului care stochează în mod normal amintirile înspăimântătoare, situată în lobul temporal.

Sursă: Daily Mail