Unitatea astronomică, adică distanța între Pământ și Soare, era egală cu aproximativ 150 de milioane de kilometri, neprecizându-se până acum valoarea exactă. Iar o unitate de referința în geometrie care variază face o impresie proastă. De aceea, pentru a nu mai fluctua, în plus sau minus cu câțiva metri, ea a fost stabilită oficial de Uniunea Astronomică Internaționala (UAI).

Distanța de la Soare la Pământ

   Unitatea astronomică este de acum înainte egală cu 149.597.870.700 de metri, o valoare convențională aleasă pentru a fi compatibilă cu constantele astronomice în vigoare din 2009, se afirmă în comunicatul emis de Observatorul din Paris. Oamenii de știință nu mai sunt de acum obligați să tină cont de marja de eroare de câțiva metri în plus sau în minus care exista în trecut. „Până acum, valoarea în metri era determinată experimental, pentru ca ea să depindă de modelele și de observațiile utilizate, ca și de sistemul de referință ales”, au explicat specialiștii de la Observatorul din Paris.

Distanța de la Soare la Pământ 1

   Schimbarea este la fel de virtuală pe cât este de arbitrară: orbita terestră reprezintă o elipsă, iar distanța dintre planeta noastră și Soare nu este, deci, fixă. Nu va exista niciun impact asupra vieții cotidiene, iar lumina de la Soare va avea întotdeauna nevoie tot de aproximativ opt minute pentru a ajunge pe Pământ. „Astronomia dinamică contemporană impune plasarea într-un cadru al relativității generale și folosirea unui ansamblu coerent de unități și de constante. Definiția unității astronomice avea nevoie de o revizuire. Iar acest lucru tocmai a fost făcut”, au subliniat cercetătorii de la Observatorul din Paris.

Sursă : Mediafax