Arată ca niște monștrii, dar aceste creaturi pot fi de fapt găsite în casele noastre, în grădini și chiar pe trupurile noastre. Imaginile cu monștrii din case au fost realizate cu un microscop extrem de puternic, amplificate de mii de ori și ne prezintă vietățile din jurul nostru într-o lumină nouă, cu detalii revelate, de o claritate uimitoare. Artiști din lumea digitală au adăugat culoare, astfel încât rezultatele sunt cu adevărat terifiante.

   În imaginea următoare apare un vierme cu înfățișare demonică, cu ochi mari și doi colți înfricoșători.

Vierme la microscop

Se uită la tine! (vierme văzut la microscop)

   O altă imagine surprinde un „urs de apă” în habitatul său, pe un mușchi umed.

Urs de apă

Ursul de apă trăiește în locuri umede.

   De asemenea, colecția cuprinde și acarianul de catifea, care trăiește în straturile superioare ale solului și care pare mult mai intimidant decât o tarantulă mare. Corpul său este acoperit cu fire de păr fin, oferindu-i un aspect catifelat.

Acarian de catifea

Înfricoșător… dar acarianul de catifea este minuscul.

   Au fost fotografiați și viermele de mătase și molia omidă, care produc fire de mătase. În fotografia moliei omidă se văd mici cârlige-antenă, numite filiere, care ajută la crearea și desfășurarea firului.

Vierme de mătase

Un vierme de mătase care își învârte firul (materialul) propriu.

Monștrii din case - Molie

Molia omidă sub microscop.

   Imaginile cu monștrii din case au fost obținute de fotografii germani de la Eye of Science, specializați pe fotografii științifice, folosind cele mai noi echipamente, de înaltă tehnologie. Ele fac parte dintr-o bază de date de imagini foarte vastă aflată la Science Photo Library (Biblioteca de fotografii științifice) din Londra, care este folosită pentru activități de cercetare, ca materiale educaționale și chiar ca opere de artă. Mark Abbott, de la această bibliotecă, a declarat: „În trecut, aceste imagini ar fi fost folosite exclusiv pentru cercetare. Dar au devenit de interes pentru publicul larg, atunci când subiecții, cum ar fi insecte și viruși, au fost puși sub microscop. Probele provin din toată lumea. Deoarece sunt invizibile cu ochiul liber, sunt acoperite cu o foiță de aur și apoi sunt plasate sub microscop. Publicarea imaginilor a avut un impact uimitor și a reprezentat o comunicare între știință și publicul larg, în special copiii.”

Sursă: The Sun, 24 septembrie 2012