Poate inspirat din avertismentele de secetă și de sintagma „folosiți apa cu înțelepciune”, niște inventatori turci au conceput o mașină de spălat care are și un duș (sau invers). Combinația aceasta se numește „Wash-it” și permite utilizatorilor să-și spele hainele în timp ce ei fac duș, în scopul de a economisi apă. Echipa de designeri a declarat: „Wash-it este un produs care ne schimbă rutina de zi cu zi, dar care economisește resursa noastră cea mai prețioasă: apa.”

Wash-it (concept)

   Wash-it folosește un sistem de instalații sanitare care include pompe de apă și mai multe filtre de carbon (organice și chimice). Unitatea găzduiește, de asemenea, o sursă de încălzire pentru apă, filtre UV și un rezervor pentru stocarea apei. Filtrele permit refolosirea apei utilizată atât pentru spălarea hainelor cât și pentru duș și se pot înlocui foarte ușor când se murdăresc. Așadar, toată apa folosită este curățată și filtrată și gata pentru a fi utilizată din nou, fie pentru duș, fie pentru spălarea hainelor. Wash-it se realimentează cu apă de la sursa principală, în caz că apar mici pierderi de apă.

Wash-it (filtre)

   În cazul în care sună un pic cam neigienic, producătorii ne asigură că toată apa folosită este curată perfect. Această combinație va reduce consumul de apă: cam 150 de litri de apă sunt utilizați pentru un duș de 15 minute și 38 de litri sunt folosiți pentru un ciclu tipic de spălare a hainelor.

Wash-it (privat)

   Wash-it este conceput pentru utilizare atât în spații publice, cât și în cele private, baia de acasă. În cazul în care dispozitivul este plasat într-un spațiu public, ușa mașinii de spălat este plasata în interiorul cabinei de duș, iar la cel privat ușa este în exterior.

Wash-it (public)

   „Cu Wash-it, mașina de spălat actuală și grămezile de haine vor deveni un lucru de domeniul trecutului. De fiecare dată când utilizatorul dorește să facă un duș, are și oportunitatea de a spăla haine fără a folosi apă în plus. După duș, utilizatorul poate lua hainele spălate sau le poate lăsa pentru uscare”, au mai spus proiectanții.