Înlocuirea și repararea smalțului dinților se poate face, potrivit savanților niponi, coordonați de către profesorul Shigeki Hontsu de la Universitatea de Biologie din Kinki, cu o peliculă ultrafină pe bază de hidroxil-apatită, principalul component mineral din smalțul dentar.

   Observație: apatita este un mineral incolor sau colorat compus din fosfat de calce (oxid de calciu; material refractar obținut prin calcinarea carbonatului de calciu natural) și fluor. Sub forma cristalizată este folosit pentru prepararea îngrășămintelor. A mai fost utilizat cu succes pentru realizarea unui produs de ceramică sticloasă, biotolerat, care poate fi utilizat pentru înlocuirea oaselor.

   Pelicula, care are o grosime de numai 0,004 milimetri, este obținută cu ajutorul razelor laser care sunt proiectate asupra unor blocuri comprimate de hidroxil-apatită, în vid. În acest mod, particulele componente cad pe un bloc de sare încălzită pentru a se cristaliza, după care sarea este dizolvată în apă. Produsul astfel obținut se găsește în suspensie în apă și este recuperat cu ajutorul unei hârtii de filtru, iar apoi este uscat. El este suficient de solid pentru a fi manevrat cu o pensetă.

Înlocuirea și repararea smalțului dinților 1

   „Aceasta este prima peliculă flexibilă pe baza de hidroxil-apatită din lume și speram că vom putea să o folosim pentru a repara smalțul dentar avariat. Stomatologii credeau că o peliculă formată în întregime din apatită este ceva care ține de domeniul viselor, dar noi ne-am fixat obiectivul de a fabrica un smalț dentar artificial. Când așezi această peliculă peste un dinte, ea devine invizibilă. Abia poate fi văzută cu ajutorul unei lămpi”, a declarat savantul nipon.

Înlocuirea și repararea smalțului dinților 2

   Pentru moment, principalul inconvenient constă în faptul că este nevoie de aproape o zi întreagă pentru ca pelicula să adere perfect peste dinte. Cercetătorii niponi vor începe în curând testele pe animale. Ei considera că noul material va putea fi utilizat în tratamentele dentare peste aproximativ cinci ani, mai ales pentru protejarea dentinei, aflată imediat sub stratul de smalț, sau pentru tratamentele contra sensibilității dentare acute.

Înlocuirea și repararea smalțului dinților

   Acest nou procedeu este considerat revoluționar și va fi folosit pentru a preveni apariția cariilor dentare sau pentru a reda strălucirea smalțului dentar. Noua tehnologie a fost deja brevetată în Japonia și în Coreea de Sud și este pe cale de a fi omologată și în S.U.A., China și unele state din Europa.

Sursă: Agence France-Presse (AFP)