M-am uitat pe statistica oferită de blog și am rămas surprins de numărul de vizualizări la postarea ILUZII, din 25 august a.c. Acest lucru m-a determinat să mai adaug câteva, pe care le consider la fel de interesante.

Iluzia Muller-Lyer

Iluzia Muller-Lyer

     Cele două linii negre orizontale sunt de aceiași lungime, dar cea de jos pare a fi mult mai lungă decât cea de sus, datorită “mustăților” atașate (măsurați cu o riglă pentru verificare). Alte variante:

Iluzia Muller-Lyer 1

     Segmentele AB și CD sunt egale ca lungime.

Iluzia Muller-Lyer 2     Cele două segmente de culoare roșie sunt egale.

Iluzia Muller-Lyer 3

     Cele două blaturi de masă sunt de aceeași dimensiune.

     Psihologii au încercat să susțină teoria că iluzia Muller-Lyer este cauzată de experiențele noastre cu colțuri interioare și exterioare. Arătând iluzia unui trib african, care a trăit în colibe circulare și nu a avut, prin urmare, experiențe perceptuale despre colțuri, membrii tribului nu au putut să fie păcăliți. Acest experiment a sprijinit teoria „experienței cu colțuri”, psihologii motivând că aceasta este  explicația iluziei.

     Un alt studiu a încercat să combată teoria. El s-a referit la un om care a fost complet orb (cu excepția sensibilității la lumină) de la vârsta de 3 ani de. Recent, acest om a primit un transplant de cornee, care a fost un succes. Studiile au arătat că el prezintă o sensibilitate normală la iluzia Muller-Lyer. Această constatare sugerează că iluzia Muller-Lyer nu depinde de procesele asociate cu percepția de adâncime.

     Trebuie remarcat faptul că atât studiul „tribul african” cât și studiul „omul orb” sunt studii experimentale, astfel încât repartizarea este aleatorie (la întâmplare).

Iluzia Troxler (dispariției)

Iluzia Troxler

     Atunci când privitorii se apropie de imagine și focalizează centrul ei (punctul galben) pentru câteva zeci de secunde, licuricii de lumină albastră par să dispară (să se stingă).

     Este o iluzie optică descoperită de Ignaz Paul Vital Troxler în 1804, cunoscută și sub denumirea de efectul Troxler. Iluzia Troxler este un fenomen de percepție vizuală. Ochii se „obişnuiesc” cu imaginea, așa cum se întâmplă și atunci când ții un obiect mult timp în mână. La un moment dat, vei uita de el.

     Priviți cele două imagini de mai jos. În prima, fixați punctul negru şi imaginea verzuie din jur o să înceapă să dispară. În cazul celei de-a doua imagini, toate culorile vor dispărea după ce le veți fixa cu privirea pentru câteva secunde (peste 10 – 15).

Iluzia Troxler 1

Iluzia Troxler 2

Iluzia Munker

Iluzia Munker

     Dreptunghiurile portocaliu și roșu ce apar în rândul de sus sunt de aceiași culoare: roșu. Dreptunghiurile verzui (galben-verde) și verde (verde-albastru) afișate în rândul de jos sunt aceiași culoare: verde. Iluzia Munker se bazează pe efectul cromatic de „alb”.

Iluzia Munker (iluzia albă)

     Cele două dreptunghiuri gri, de nuanțe (intensități) diferite, au exact aceiași culoare, însă par diferite în funcție de cum sunt plasate. Mai este cunoscută sub numele de iluzia albă.

     Vă mai prezint câteva, în continuare, zic eu mai deosebite.

Iluzia Munker 1

     Toate inimioarele au aceiași culoare: galben.

Iluzia Munker 2

     Cercurile de culoare albă par că sunt niște sori care strălucesc.

Iluzia Munker 3

     Cercurile intermediare indicate prin săgeți în cele două imagini au exact aceiași culoare, dar par diferite.

Iluzia Munker 4

     Toate broscuțele din imagine sunt de culoare albastru, chiar dacă unele par a fi de culoare verde.

Iluzia Munker 5

     Inimioarele au toate culoarea gri; unele dintre ele par să fie de un galben pal.

Răspândirea culorii (neon)

Răspândirea culorii

     Atunci când intersecțiile unei grile cu linii negre pe fundal alb sunt înlocuite cu cruci de culoare (roșu, verde, albastru), culoarea pare să fie în fundal, în forma unui cerculeț.

Iluzia marginii (bordurii)

Iluzia bordurii

     Atunci când o imagine întunecată și o imagine luminoasă sunt conectate între ele prin nuanțe graduale, marginea (bordura) întregii imagini pare să fie mai închisă către cea întunecată și mai deschisă către cea luminoasă.

Iluzia Bergen

Iluzia Bergen

     Puncte negre par că sclipesc în intersecțiile (crucile) albe.

Iluzia Ehrenstein

Iluzia Ehrenstein

 

     Cercurile iluzorii care par a fi mai luminoase decât fundalul (deși ele sunt de aceiași luminescență) la intersecția liniilor negre.

     Alte variante ale acestei iluzii:

Iluzia Ehrenstein 2

     Cercuri iluzorii care par a fi mai luminoase decât fundalul la intersecția liniilor negre sau viceversa.

Iluzia Ehrenstein 1

     Marginile unui pătrat perfect  situat deasupra unor cercuri concentrice par a fi curbate.

Iluzia Fick

Iluzia Fick

     Linia verticală și linia orizontală sunt de aceiași lungime, dar linia verticală pare a fi mai lungă.

Pătratul Helmholtz

Pătratul Helmholt

 

     Partea verticală a unui pătrat pare a fi mai mare ca lungime decât partea orizontală atunci când suprafața lui este umplută cu o grilă orizontală și vice-versa.

     Materialele imprimate cu dungi orizontale creează iluzia optică a unei siluete mult mai subțiri  deși această calitate era atribuită materialelor cu dungi verticale –  susțin mai mule studii realizate în ultimii ani.  Experimentele au relevat faptul că, dintre două femei, de aceeași  greutate și cu aceiași constituție, cea îmbrăcată cu o rochie cu dungi orizontale părea mai slabă. Studiile s-au bazat pe iluzia optică Helmholtz, creată de omul de știință Hermann von Helmholtz în secolul XIX. S-a mai dovedit  că negrul creează și iluzia unei siluete mult mai subțiri  “E bine să purtăm negru. Știm că un cerc negru pe un fundal alb pare mai mic decât un cerc alb desenat pe un fundal negru”, explică cercetătorii.

Iluzia Ponzo

Iluzia Ponzo

      iluzia-ponzo 4

Iluzia Ponzo 1

     Cele două linii orizontale sunt de aceiași lungime, dar cea de sus pare a fi mai lungă decât cea de jos.

     Această iluzie a fost arătată pentru prima oară în 1913 de psihologul italian Mario Ponzo. Acesta a sugerat că în toate cazurile creierul uman interpretează mărimea obiectelor în funcție de fundal, prin comparație și că din această cauză uneori se poate înşela.

     Una dintre explicații pentru iluzia Ponzo este „ipoteza perspectivei”, care prevede că perspectiva (inclusiv cea din figură) este evident produsă de liniile convergente, care de obicei sunt asociate cu distanța – cele două linii oblice par să conveargă spre orizont. O altă explicație este „ipoteza efectului de cadru”, care spune că diferența de separare sau decalajul dintre liniile orizontale si liniile de încadrare convergente poate determina, sau cel puțin să contribuie, la amploarea denaturării.

     Mult mai interesante sunt variantele cu imagini:

Iluzia Ponzo 2

     Cele trei fetițe au exact aceiași înălțime  (aproximativ 3,5 cm).

Iluzia Ponzo 3

     Cei doi bărbați indicati cu săgeți au exact aceiași înălțime (2,5 cm).

Iluzia Poggendorff

Iluzia Poggendroff

     Cele două segmente oblice sunt aliniate pe o linie dreaptă, dar cel din dreapta pare să fie mai sus. O altă variantă:

Iluzia Poggendroff 1

     Dacă două linii oblice sunt acoperite într-o anumită zonă de un dreptunghi gri, linia albastră pare că este una și aceiași cu cea neagra, în locul celei roșii.

Iluzia contrastului

Iluzia contrastului

     Bara orizontală gri este de aceiași culoare (nuanță) pe toată lungimea ei.

Pătrate perfecte (variante ale iluziei Hering)

Pătrate perfecte 1

     Cele trei pătrate de culoare albastru sunt perfecte, chiar dacă nu le vedem așa. Si următoarele sunt de asemenea perfecte.

Pătrate perfecte 2

Iluzia Wundt

Iluzia Wundt

     A fost descrisă pentru prima dată de către psihologul german Wilhem Wundt pe la începutul secolului 19. Cele două linii verticale nu par a fi drepte, ci arcuite spre interior. Distorsiunea este provocata de liniile ce pornesc din punctele laterale. Este de fapt inversul iluziei Hering.

Iluzia culorii

Iluzia culorii

     Dacă vă uitați la punctul negru din dreapta jos, bara gri care se mișcă o veți vedea de culoare albastru deschis. Încercați, nu-i glumă!

Iluzia umbrei (altă variantă)

Iluzia zilei

     La prima vedere, partea de jos pare mai deschisă la culoare decât cea de deasupra. Dacă pune-ti, de exemplu, un creion la mijloc, între cele două suprafețe, veți vedea că sunt identice ca nuanță (culoare).

Numărați barele in partea stânga și în partea dreapta a imaginii

Iluzii 1

Iluzii 2

Iluzii 3

Iluzii 4

      Nu se obține același număr. Numărați și cărămizile pe lateral și la mijlocul imaginii.

Iluzii 5

Alte variații la iluzia Scara nesfârșită

Scara nesfârșită 2

Scara nesfârșită 1

Scara nesfârșită 3

Alte exemple de obiecte imposibile

Obiecte imposibile 1

Obiecte imposibile 2

Obiecte imposibile 3

Obiecte imposibile 4

Obiecte imposibile 5

Obiecte imposibile 6

Obiecte imposibile 7

Obiecte imposibile 8

     La final, alte variații de imagini mișcătoare sau mai bine zis care par că se mișcă. Atunci când te uiți fix la orice punct, se va opri din mișcare. Această iluzie puternică este derivată din interacțiunea dintre contrastele de culoare și pozițiile umbrelor în cadrul imaginii.

Imagini mișcătoare 1

Imagini mișcătoare 2

Imagini mișcătoare 3

Imagini mișcătoare 10

Imagini mișcătoare 4

Imagini mișcătoare 11

Imagini mișcătoare 12

Imagini mișcătoare 5

Imagini mișcătoare 6

Imagini mișcătoare 7

Imagini mișcătoare 8

Imagini mișcătoare 9

     La final, o rugăminte: spuneți culorile înscrise pe panou (nu le citiți!).

Imagine culori


Alte articole captivante


ELIXIRUL VIEȚII POATE FI O BACTERIE      Elixirul vieții, o băutură cu proprietăți miraculoase, a fost căutat de alchimiști încă din Evul Mediu pentru viața (tinerețea) veșnică. Cercetătorii ruși au anunțat că o simplă bacterie, denumită Bacillus F, poate fi secretul în creșterea longevității și stimularea sistemului imunitar.      Bacteria, care are vârsta de 3,5 milioane de ani, a fost descoperită în 2009 de Anatoli Brouchkov, un cercetăto...
LENTILE DE CONTACT LCD      Poate fi o scenă dintr-un film SF, dar citirea mesajelor text pe lentile de contact LCD pentru ochi ar putea fi în curând o realitate. Cercetătorii de la Universitatea din Gent (Belgia), au dezvoltat o nouă tehnologie care permite ca mesajele electronice trimise de pe telefoane mobile să fie direct proiectate pe lentilele de contact plasate în ochii destinatarului. Oamenii de știință cred că acest lucr...
IMAGINI HAIOASE 8       Plimbările mele pe cărările Internetului și corespondența prin e-mail cu prieteni adevărați sau virtuali mi-au dezvăluit multe fotografii amuzante, unele prin ridiculul sau comicul situaților, poze nostime și ilare sau într-un cuvânt imagini haioase. După ce le-am împărtășit mai întâi cu prietenii de pe Facebook, adăugându-le un scurt comentariu propriu, am decis să le public și aici, într-o serie mai...
RECIF DE CORALI ÎN APE TULBURI      Cel mai nou recif de corali a fost descoperit la gura de vărsare a fluviului Amazon, cel mai mare fluviu din punct de vedere al suprafeței bazinului hidrografic (aproape 7 milioane de kilometri pătrați) și fluviul care deversează cea mai mare cantitate de apă dulce într-un ocean.      Cercetătorii au fost uimiți când au găsit un sistem imens format din recife de corali, de aproximativ 9300 km pătrați,...
POȚI VEDEA ACESTE IMAGINI ASCUNSE?      Imaginile de mai jos ar putea apărea la prima vedere, fără o privire foarte atentă, niște panouri colorate în diverse culori sau ornamentate cu unele desene sau modele. Totuși ele conțin, fiecare, imagini ascunse. Unii s-ar putea pronunța că numai introvertiții pot vedea aceste imagini ascunse datorită aptitudinilor lor de observare unice, dar eu nu cred că este chiar așa.      Așadar căutați cu grijă...
PODEA DIN STICLĂ PENTRU SPORT      Folosind LED-uri pentru marcaje, firma germană ASB SYSTEMBAU a dezvoltat o nouă suprafață, din sticlă, pentru competițiile sportive - ASB Glassfloor. Sistemul poate fi folosit și adaptat, prin simpla apăsare a unui comutator, pentru marcarea instantanee a terenului unor sporturi diferite, cum ar fi de badminton, baschet, tenis, handbal sau volei. Astfel se elimină liniile de marcaj care există în mai t...
DICȚIONAR UMORISTIC      Tudor Mușatescu (1903 – 1970) a fost poet, prozator, dramaturg și umorist.  La maturitate, atât ca vârstă, cât și ca formație artistică, Tudor Mușatescu se dedică trup și suflet teatrului, în calitate de dramaturg, traducător, director de scenă, conducător și proprietar de teatru. Criticii l-au considerat un fidel continuator, în perioada interbelică, al comediei caragialiene de moravuri, prin tipologi...
CEA MAI BUNĂ BERE DIN LUME      Industria de bere de astăzi este dominată de o mână de mari corporații de mărci de bere. Printre cele mai mari patru din lume se numără: Anheuser-Busch InBev (Belgia), SAB Miller (Anglia), Heineken (Olanda) și Carlsberg (Danemarca). Aceste patru mari corporații controlează jumătate din piața berii la nivel mondial.      Însă volumul vânzărilor de bere este în scădere în Europa de Vest și Statele Unite...
COINCIDENȚE RARISIME      Dacă din curiozitate căutați pe Internet cuvântul coincidențe sau coincidențe ciudate, stranii, uimitoare, neobișnuite, incredibile, uluitoare, șocante, rare, etc., o să găsiți cam același lucru. De aceea, vă prezint, zic eu, unele puțin altfel sau într-un fel miraculoase.      1. Un bărbat din Calgary, atenționat de o trecătoare, care a auzit scâncete de copil, a răscolit într-o pubela de gunoi și a ...
CHINA – CHESTII PUȚIN ȘTIUTE      Despre China se vorbește în ultimul timp destul de mult, pe de o parte de bine, pe de altă parte de rău. Nu vreau să fac acum comentarii despre realizările sau imperfecțiunile statului chinez, dar am întocmit o listă de fapte din istoria și actualitatea chineză care sunt mai puțin cunoscute și mediatizate. În ciuda dimensiunii sale, China se încadrează într-un singur fus orar. C...