M-am uitat pe statistica oferită de blog și am rămas surprins de numărul de vizualizări la postarea ILUZII, din 25 august a.c. Acest lucru m-a determinat să mai adaug câteva, pe care le consider la fel de interesante.

Iluzia Muller-Lyer

Iluzia Muller-Lyer

     Cele două linii negre orizontale sunt de aceiași lungime, dar cea de jos pare a fi mult mai lungă decât cea de sus, datorită “mustăților” atașate (măsurați cu o riglă pentru verificare). Alte variante:

Iluzia Muller-Lyer 1

     Segmentele AB și CD sunt egale ca lungime.

Iluzia Muller-Lyer 2     Cele două segmente de culoare roșie sunt egale.

Iluzia Muller-Lyer 3

     Cele două blaturi de masă sunt de aceeași dimensiune.

     Psihologii au încercat să susțină teoria că iluzia Muller-Lyer este cauzată de experiențele noastre cu colțuri interioare și exterioare. Arătând iluzia unui trib african, care a trăit în colibe circulare și nu a avut, prin urmare, experiențe perceptuale despre colțuri, membrii tribului nu au putut să fie păcăliți. Acest experiment a sprijinit teoria „experienței cu colțuri”, psihologii motivând că aceasta este  explicația iluziei.

     Un alt studiu a încercat să combată teoria. El s-a referit la un om care a fost complet orb (cu excepția sensibilității la lumină) de la vârsta de 3 ani de. Recent, acest om a primit un transplant de cornee, care a fost un succes. Studiile au arătat că el prezintă o sensibilitate normală la iluzia Muller-Lyer. Această constatare sugerează că iluzia Muller-Lyer nu depinde de procesele asociate cu percepția de adâncime.

     Trebuie remarcat faptul că atât studiul „tribul african” cât și studiul „omul orb” sunt studii experimentale, astfel încât repartizarea este aleatorie (la întâmplare).

Iluzia Troxler (dispariției)

Iluzia Troxler

     Atunci când privitorii se apropie de imagine și focalizează centrul ei (punctul galben) pentru câteva zeci de secunde, licuricii de lumină albastră par să dispară (să se stingă).

     Este o iluzie optică descoperită de Ignaz Paul Vital Troxler în 1804, cunoscută și sub denumirea de efectul Troxler. Iluzia Troxler este un fenomen de percepție vizuală. Ochii se „obişnuiesc” cu imaginea, așa cum se întâmplă și atunci când ții un obiect mult timp în mână. La un moment dat, vei uita de el.

     Priviți cele două imagini de mai jos. În prima, fixați punctul negru şi imaginea verzuie din jur o să înceapă să dispară. În cazul celei de-a doua imagini, toate culorile vor dispărea după ce le veți fixa cu privirea pentru câteva secunde (peste 10 – 15).

Iluzia Troxler 1

Iluzia Troxler 2

Iluzia Munker

Iluzia Munker

     Dreptunghiurile portocaliu și roșu ce apar în rândul de sus sunt de aceiași culoare: roșu. Dreptunghiurile verzui (galben-verde) și verde (verde-albastru) afișate în rândul de jos sunt aceiași culoare: verde. Iluzia Munker se bazează pe efectul cromatic de „alb”.

Iluzia Munker (iluzia albă)

     Cele două dreptunghiuri gri, de nuanțe (intensități) diferite, au exact aceiași culoare, însă par diferite în funcție de cum sunt plasate. Mai este cunoscută sub numele de iluzia albă.

     Vă mai prezint câteva, în continuare, zic eu mai deosebite.

Iluzia Munker 1

     Toate inimioarele au aceiași culoare: galben.

Iluzia Munker 2

     Cercurile de culoare albă par că sunt niște sori care strălucesc.

Iluzia Munker 3

     Cercurile intermediare indicate prin săgeți în cele două imagini au exact aceiași culoare, dar par diferite.

Iluzia Munker 4

     Toate broscuțele din imagine sunt de culoare albastru, chiar dacă unele par a fi de culoare verde.

Iluzia Munker 5

     Inimioarele au toate culoarea gri; unele dintre ele par să fie de un galben pal.

Răspândirea culorii (neon)

Răspândirea culorii

     Atunci când intersecțiile unei grile cu linii negre pe fundal alb sunt înlocuite cu cruci de culoare (roșu, verde, albastru), culoarea pare să fie în fundal, în forma unui cerculeț.

Iluzia marginii (bordurii)

Iluzia bordurii

     Atunci când o imagine întunecată și o imagine luminoasă sunt conectate între ele prin nuanțe graduale, marginea (bordura) întregii imagini pare să fie mai închisă către cea întunecată și mai deschisă către cea luminoasă.

Iluzia Bergen

Iluzia Bergen

     Puncte negre par că sclipesc în intersecțiile (crucile) albe.

Iluzia Ehrenstein

Iluzia Ehrenstein

 

     Cercurile iluzorii care par a fi mai luminoase decât fundalul (deși ele sunt de aceiași luminescență) la intersecția liniilor negre.

     Alte variante ale acestei iluzii:

Iluzia Ehrenstein 2

     Cercuri iluzorii care par a fi mai luminoase decât fundalul la intersecția liniilor negre sau viceversa.

Iluzia Ehrenstein 1

     Marginile unui pătrat perfect  situat deasupra unor cercuri concentrice par a fi curbate.

Iluzia Fick

Iluzia Fick

     Linia verticală și linia orizontală sunt de aceiași lungime, dar linia verticală pare a fi mai lungă.

Pătratul Helmholtz

Pătratul Helmholt

 

     Partea verticală a unui pătrat pare a fi mai mare ca lungime decât partea orizontală atunci când suprafața lui este umplută cu o grilă orizontală și vice-versa.

     Materialele imprimate cu dungi orizontale creează iluzia optică a unei siluete mult mai subțiri  deși această calitate era atribuită materialelor cu dungi verticale –  susțin mai mule studii realizate în ultimii ani.  Experimentele au relevat faptul că, dintre două femei, de aceeași  greutate și cu aceiași constituție, cea îmbrăcată cu o rochie cu dungi orizontale părea mai slabă. Studiile s-au bazat pe iluzia optică Helmholtz, creată de omul de știință Hermann von Helmholtz în secolul XIX. S-a mai dovedit  că negrul creează și iluzia unei siluete mult mai subțiri  “E bine să purtăm negru. Știm că un cerc negru pe un fundal alb pare mai mic decât un cerc alb desenat pe un fundal negru”, explică cercetătorii.

Iluzia Ponzo

Iluzia Ponzo

      iluzia-ponzo 4

Iluzia Ponzo 1

     Cele două linii orizontale sunt de aceiași lungime, dar cea de sus pare a fi mai lungă decât cea de jos.

     Această iluzie a fost arătată pentru prima oară în 1913 de psihologul italian Mario Ponzo. Acesta a sugerat că în toate cazurile creierul uman interpretează mărimea obiectelor în funcție de fundal, prin comparație și că din această cauză uneori se poate înşela.

     Una dintre explicații pentru iluzia Ponzo este „ipoteza perspectivei”, care prevede că perspectiva (inclusiv cea din figură) este evident produsă de liniile convergente, care de obicei sunt asociate cu distanța – cele două linii oblice par să conveargă spre orizont. O altă explicație este „ipoteza efectului de cadru”, care spune că diferența de separare sau decalajul dintre liniile orizontale si liniile de încadrare convergente poate determina, sau cel puțin să contribuie, la amploarea denaturării.

     Mult mai interesante sunt variantele cu imagini:

Iluzia Ponzo 2

     Cele trei fetițe au exact aceiași înălțime  (aproximativ 3,5 cm).

Iluzia Ponzo 3

     Cei doi bărbați indicati cu săgeți au exact aceiași înălțime (2,5 cm).

Iluzia Poggendorff

Iluzia Poggendroff

     Cele două segmente oblice sunt aliniate pe o linie dreaptă, dar cel din dreapta pare să fie mai sus. O altă variantă:

Iluzia Poggendroff 1

     Dacă două linii oblice sunt acoperite într-o anumită zonă de un dreptunghi gri, linia albastră pare că este una și aceiași cu cea neagra, în locul celei roșii.

Iluzia contrastului

Iluzia contrastului

     Bara orizontală gri este de aceiași culoare (nuanță) pe toată lungimea ei.

Pătrate perfecte (variante ale iluziei Hering)

Pătrate perfecte 1

     Cele trei pătrate de culoare albastru sunt perfecte, chiar dacă nu le vedem așa. Si următoarele sunt de asemenea perfecte.

Pătrate perfecte 2

Iluzia Wundt

Iluzia Wundt

     A fost descrisă pentru prima dată de către psihologul german Wilhem Wundt pe la începutul secolului 19. Cele două linii verticale nu par a fi drepte, ci arcuite spre interior. Distorsiunea este provocata de liniile ce pornesc din punctele laterale. Este de fapt inversul iluziei Hering.

Iluzia culorii

Iluzia culorii

     Dacă vă uitați la punctul negru din dreapta jos, bara gri care se mișcă o veți vedea de culoare albastru deschis. Încercați, nu-i glumă!

Iluzia umbrei (altă variantă)

Iluzia zilei

     La prima vedere, partea de jos pare mai deschisă la culoare decât cea de deasupra. Dacă pune-ti, de exemplu, un creion la mijloc, între cele două suprafețe, veți vedea că sunt identice ca nuanță (culoare).

Numărați barele in partea stânga și în partea dreapta a imaginii

Iluzii 1

Iluzii 2

Iluzii 3

Iluzii 4

      Nu se obține același număr. Numărați și cărămizile pe lateral și la mijlocul imaginii.

Iluzii 5

Alte variații la iluzia Scara nesfârșită

Scara nesfârșită 2

Scara nesfârșită 1

Scara nesfârșită 3

Alte exemple de obiecte imposibile

Obiecte imposibile 1

Obiecte imposibile 2

Obiecte imposibile 3

Obiecte imposibile 4

Obiecte imposibile 5

Obiecte imposibile 6

Obiecte imposibile 7

Obiecte imposibile 8

     La final, alte variații de imagini mișcătoare sau mai bine zis care par că se mișcă. Atunci când te uiți fix la orice punct, se va opri din mișcare. Această iluzie puternică este derivată din interacțiunea dintre contrastele de culoare și pozițiile umbrelor în cadrul imaginii.

Imagini mișcătoare 1

Imagini mișcătoare 2

Imagini mișcătoare 3

Imagini mișcătoare 10

Imagini mișcătoare 4

Imagini mișcătoare 11

Imagini mișcătoare 12

Imagini mișcătoare 5

Imagini mișcătoare 6

Imagini mișcătoare 7

Imagini mișcătoare 8

Imagini mișcătoare 9

     La final, o rugăminte: spuneți culorile înscrise pe panou (nu le citiți!).

Imagine culori


Alte articole captivante


IDEI ORIGINALE PENTRU CURĂȚENIA PUBLICĂ      Curățenia publică este o problemă din ce în ce mai acută, cu precădere în marile orașe și metropole. Banii alocați anual pentru curățenia publică, în principal pentru strângerea gunoiului, cresc exponențial, iar apoi se cheltuiesc alte sume considerabile pentru eventuale reciclări, depozitare și neutralizare.      Pentru a asigura curățenia publică și diminuarea cheltuielilor pentru acest serviciu, au...
MAȘINA CARE NU SE MURDĂREȘTE      Pentru conducătorii auto care urăsc spălarea mașinii proprii - o corvoada costisitoare - în fața casei, în parcările de la blocuri sau la spălătoriile auto sau pentru cei care consideră piperate prețurile pentru estetica exterioară a autoturismelor, gigantul japonez Nissan propune prima mașină din lume care nu se murdărește pe orice fel de drum. O putem numi mașina care se “auto-curăță" și care ar pute...
8 MINUTE PÂNĂ LA PĂMÂNT      Unitatea astronomică, adică distanța dintre Pământ și Soare, era egală cu aproximativ 150 de milioane de kilometri, neprecizându-se până acum valoarea exactă. Iar o unitate de referința în geometrie care variază face o impresie proastă. De aceea, pentru a nu mai fluctua, în plus sau minus cu câțiva metri, ea a fost stabilită oficial de Uniunea Astronomică Internaționala (UAI).      Unitatea astronom...
ADERENȚĂ NEUROLOGICĂ      Pentru mult timp s-a presupus că încrețiturile (zbârciturile) de la nivelul buricelor degetelor sunt rezultatul faptului că pielea se umflă în apă, însă investigații recente au arătat că ele sunt cauzate de fapt de contractarea vaselor de sânge la contactul cu apa, reacție care la rândul său este un răspuns controlat de sistemul nervos. Acest lucru i-a determinat pe oamenii de știință să creadă că exis...
NATURA GLUMEȘTE CU NOI      Lumea fizică înconjurătoare ne uimește încontinuu, de când deschidem prima dată ochii și până îi închidem. Natura, în toată diversitatea manifestărilor ei, este o forță activă, creatoare, condusă după anumite legi. Cu toate că de multe ori, atunci când ne facem timp s-o privim și s-o apreciem, ne desfată sufletul prin frumuseți inimaginabile, uneori problemele zilnice ale existenței noastre ne fac să o...
5 MARI DESCOPERIRI ALE ANULUI 2011      Anul 2011 a fost un an incredibil pentru descoperirea științifică. În cele 12 luni, descoperiri științifice în domenii, care variază de la arheologie la biochimie structurală, au permis umanității să rescrie istoria și i-a permis să deschidă capitole noi în dezvoltarea noastră ca specie. Iată care sunt 5 mari descoperiri ale acestui an: Materialul cu densitatea cea mai mică din lume      Cu o densita...
EXERCIȚII LOGICE CU BEȚE DE CHIBRIT      Nu puteam ca la categoria perspicacitate să nu ofer câteva probleme de logică cu bețe de chibrit. Acest lucru banal cândva, cutia cu bețe de chibrituri, a dezvoltat o seamă de jocuri de divertisment din dorința noastră de a folosi orice mijloc pentru creșterea capacității intelectuale.      Notă importantă: bețele  de chibrit nu trebuie rupte, suprapuse, așezate unul lângă altul pe lungime sau să nu f...
EXTRACTOR DE SPERMĂ      Spitalele chineze sunt pe cale de a introduce un aparat nou, un extractor de spermă, care poate extrage sperma donatorilor. Potrivit platformei sociale chineze Weibo, un “storcător” automat de spermă a fost introdus într-un spital din Nanjing, capitala provinciei Jiangsu. Mașina este în trei culori (roz, gri și alb) și are o țeavă de masaj, care poate fi ajustată în funcție de înălțimea utilizatorului....
MONȘTRII DIN CASE      Arată ca niște monștrii, dar aceste creaturi pot fi de fapt găsite în casele noastre, în grădini și chiar pe trupurile noastre. Imaginile au fost realizate cu un microscop extrem de puternic, amplificate de mii de ori și ne prezintă vietățile din jurul nostru într-o lumină nouă, cu detalii revelate, de o claritate uimitoare. Artiști din lumea digitală au adăugat culoare, astfel încât rezultatele sunt c...
ÎNTREBĂRI DE CULTURĂ GENERALĂ      Prin cultură generală se înțelege totalitatea cunoștințelor acumulate de-a lungul anilor sau nivelul ridicat de dezvoltare intelectuală la care a ajuns un individ prin posedarea de cunoștințe variate în diverse domenii. De obicei, cei care stăpânesc cunoștințe generale (universale) temeinice sunt priviți cu admirație de cei din jur și constituie o clasă oarecum invidiată în societate.      Mai jos pro...