M-am uitat pe statistica oferită de blog și am rămas surprins de numărul de vizualizări la postarea ILUZII, din 25 august a.c. Acest lucru m-a determinat să mai adaug câteva, pe care le consider la fel de interesante.

Iluzia Muller-Lyer

Iluzia Muller-Lyer

     Cele două linii negre orizontale sunt de aceiași lungime, dar cea de jos pare a fi mult mai lungă decât cea de sus, datorită “mustăților” atașate (măsurați cu o riglă pentru verificare). Alte variante:

Iluzia Muller-Lyer 1

     Segmentele AB și CD sunt egale ca lungime.

Iluzia Muller-Lyer 2     Cele două segmente de culoare roșie sunt egale.

Iluzia Muller-Lyer 3

     Cele două blaturi de masă sunt de aceeași dimensiune.

     Psihologii au încercat să susțină teoria că iluzia Muller-Lyer este cauzată de experiențele noastre cu colțuri interioare și exterioare. Arătând iluzia unui trib african, care a trăit în colibe circulare și nu a avut, prin urmare, experiențe perceptuale despre colțuri, membrii tribului nu au putut să fie păcăliți. Acest experiment a sprijinit teoria „experienței cu colțuri”, psihologii motivând că aceasta este  explicația iluziei.

     Un alt studiu a încercat să combată teoria. El s-a referit la un om care a fost complet orb (cu excepția sensibilității la lumină) de la vârsta de 3 ani de. Recent, acest om a primit un transplant de cornee, care a fost un succes. Studiile au arătat că el prezintă o sensibilitate normală la iluzia Muller-Lyer. Această constatare sugerează că iluzia Muller-Lyer nu depinde de procesele asociate cu percepția de adâncime.

     Trebuie remarcat faptul că atât studiul „tribul african” cât și studiul „omul orb” sunt studii experimentale, astfel încât repartizarea este aleatorie (la întâmplare).

Iluzia Troxler (dispariției)

Iluzia Troxler

     Atunci când privitorii se apropie de imagine și focalizează centrul ei (punctul galben) pentru câteva zeci de secunde, licuricii de lumină albastră par să dispară (să se stingă).

     Este o iluzie optică descoperită de Ignaz Paul Vital Troxler în 1804, cunoscută și sub denumirea de efectul Troxler. Iluzia Troxler este un fenomen de percepție vizuală. Ochii se „obişnuiesc” cu imaginea, așa cum se întâmplă și atunci când ții un obiect mult timp în mână. La un moment dat, vei uita de el.

     Priviți cele două imagini de mai jos. În prima, fixați punctul negru şi imaginea verzuie din jur o să înceapă să dispară. În cazul celei de-a doua imagini, toate culorile vor dispărea după ce le veți fixa cu privirea pentru câteva secunde (peste 10 – 15).

Iluzia Troxler 1

Iluzia Troxler 2

Iluzia Munker

Iluzia Munker

     Dreptunghiurile portocaliu și roșu ce apar în rândul de sus sunt de aceiași culoare: roșu. Dreptunghiurile verzui (galben-verde) și verde (verde-albastru) afișate în rândul de jos sunt aceiași culoare: verde. Iluzia Munker se bazează pe efectul cromatic de „alb”.

Iluzia Munker (iluzia albă)

     Cele două dreptunghiuri gri, de nuanțe (intensități) diferite, au exact aceiași culoare, însă par diferite în funcție de cum sunt plasate. Mai este cunoscută sub numele de iluzia albă.

     Vă mai prezint câteva, în continuare, zic eu mai deosebite.

Iluzia Munker 1

     Toate inimioarele au aceiași culoare: galben.

Iluzia Munker 2

     Cercurile de culoare albă par că sunt niște sori care strălucesc.

Iluzia Munker 3

     Cercurile intermediare indicate prin săgeți în cele două imagini au exact aceiași culoare, dar par diferite.

Iluzia Munker 4

     Toate broscuțele din imagine sunt de culoare albastru, chiar dacă unele par a fi de culoare verde.

Iluzia Munker 5

     Inimioarele au toate culoarea gri; unele dintre ele par să fie de un galben pal.

Răspândirea culorii (neon)

Răspândirea culorii

     Atunci când intersecțiile unei grile cu linii negre pe fundal alb sunt înlocuite cu cruci de culoare (roșu, verde, albastru), culoarea pare să fie în fundal, în forma unui cerculeț.

Iluzia marginii (bordurii)

Iluzia bordurii

     Atunci când o imagine întunecată și o imagine luminoasă sunt conectate între ele prin nuanțe graduale, marginea (bordura) întregii imagini pare să fie mai închisă către cea întunecată și mai deschisă către cea luminoasă.

Iluzia Bergen

Iluzia Bergen

     Puncte negre par că sclipesc în intersecțiile (crucile) albe.

Iluzia Ehrenstein

Iluzia Ehrenstein

 

     Cercurile iluzorii care par a fi mai luminoase decât fundalul (deși ele sunt de aceiași luminescență) la intersecția liniilor negre.

     Alte variante ale acestei iluzii:

Iluzia Ehrenstein 2

     Cercuri iluzorii care par a fi mai luminoase decât fundalul la intersecția liniilor negre sau viceversa.

Iluzia Ehrenstein 1

     Marginile unui pătrat perfect  situat deasupra unor cercuri concentrice par a fi curbate.

Iluzia Fick

Iluzia Fick

     Linia verticală și linia orizontală sunt de aceiași lungime, dar linia verticală pare a fi mai lungă.

Pătratul Helmholtz

Pătratul Helmholt

 

     Partea verticală a unui pătrat pare a fi mai mare ca lungime decât partea orizontală atunci când suprafața lui este umplută cu o grilă orizontală și vice-versa.

     Materialele imprimate cu dungi orizontale creează iluzia optică a unei siluete mult mai subțiri  deși această calitate era atribuită materialelor cu dungi verticale –  susțin mai mule studii realizate în ultimii ani.  Experimentele au relevat faptul că, dintre două femei, de aceeași  greutate și cu aceiași constituție, cea îmbrăcată cu o rochie cu dungi orizontale părea mai slabă. Studiile s-au bazat pe iluzia optică Helmholtz, creată de omul de știință Hermann von Helmholtz în secolul XIX. S-a mai dovedit  că negrul creează și iluzia unei siluete mult mai subțiri  “E bine să purtăm negru. Știm că un cerc negru pe un fundal alb pare mai mic decât un cerc alb desenat pe un fundal negru”, explică cercetătorii.

Iluzia Ponzo

Iluzia Ponzo

      iluzia-ponzo 4

Iluzia Ponzo 1

     Cele două linii orizontale sunt de aceiași lungime, dar cea de sus pare a fi mai lungă decât cea de jos.

     Această iluzie a fost arătată pentru prima oară în 1913 de psihologul italian Mario Ponzo. Acesta a sugerat că în toate cazurile creierul uman interpretează mărimea obiectelor în funcție de fundal, prin comparație și că din această cauză uneori se poate înşela.

     Una dintre explicații pentru iluzia Ponzo este „ipoteza perspectivei”, care prevede că perspectiva (inclusiv cea din figură) este evident produsă de liniile convergente, care de obicei sunt asociate cu distanța – cele două linii oblice par să conveargă spre orizont. O altă explicație este „ipoteza efectului de cadru”, care spune că diferența de separare sau decalajul dintre liniile orizontale si liniile de încadrare convergente poate determina, sau cel puțin să contribuie, la amploarea denaturării.

     Mult mai interesante sunt variantele cu imagini:

Iluzia Ponzo 2

     Cele trei fetițe au exact aceiași înălțime  (aproximativ 3,5 cm).

Iluzia Ponzo 3

     Cei doi bărbați indicati cu săgeți au exact aceiași înălțime (2,5 cm).

Iluzia Poggendorff

Iluzia Poggendroff

     Cele două segmente oblice sunt aliniate pe o linie dreaptă, dar cel din dreapta pare să fie mai sus. O altă variantă:

Iluzia Poggendroff 1

     Dacă două linii oblice sunt acoperite într-o anumită zonă de un dreptunghi gri, linia albastră pare că este una și aceiași cu cea neagra, în locul celei roșii.

Iluzia contrastului

Iluzia contrastului

     Bara orizontală gri este de aceiași culoare (nuanță) pe toată lungimea ei.

Pătrate perfecte (variante ale iluziei Hering)

Pătrate perfecte 1

     Cele trei pătrate de culoare albastru sunt perfecte, chiar dacă nu le vedem așa. Si următoarele sunt de asemenea perfecte.

Pătrate perfecte 2

Iluzia Wundt

Iluzia Wundt

     A fost descrisă pentru prima dată de către psihologul german Wilhem Wundt pe la începutul secolului 19. Cele două linii verticale nu par a fi drepte, ci arcuite spre interior. Distorsiunea este provocata de liniile ce pornesc din punctele laterale. Este de fapt inversul iluziei Hering.

Iluzia culorii

Iluzia culorii

     Dacă vă uitați la punctul negru din dreapta jos, bara gri care se mișcă o veți vedea de culoare albastru deschis. Încercați, nu-i glumă!

Iluzia umbrei (altă variantă)

Iluzia zilei

     La prima vedere, partea de jos pare mai deschisă la culoare decât cea de deasupra. Dacă pune-ti, de exemplu, un creion la mijloc, între cele două suprafețe, veți vedea că sunt identice ca nuanță (culoare).

Numărați barele in partea stânga și în partea dreapta a imaginii

Iluzii 1

Iluzii 2

Iluzii 3

Iluzii 4

      Nu se obține același număr. Numărați și cărămizile pe lateral și la mijlocul imaginii.

Iluzii 5

Alte variații la iluzia Scara nesfârșită

Scara nesfârșită 2

Scara nesfârșită 1

Scara nesfârșită 3

Alte exemple de obiecte imposibile

Obiecte imposibile 1

Obiecte imposibile 2

Obiecte imposibile 3

Obiecte imposibile 4

Obiecte imposibile 5

Obiecte imposibile 6

Obiecte imposibile 7

Obiecte imposibile 8

     La final, alte variații de imagini mișcătoare sau mai bine zis care par că se mișcă. Atunci când te uiți fix la orice punct, se va opri din mișcare. Această iluzie puternică este derivată din interacțiunea dintre contrastele de culoare și pozițiile umbrelor în cadrul imaginii.

Imagini mișcătoare 1

Imagini mișcătoare 2

Imagini mișcătoare 3

Imagini mișcătoare 10

Imagini mișcătoare 4

Imagini mișcătoare 11

Imagini mișcătoare 12

Imagini mișcătoare 5

Imagini mișcătoare 6

Imagini mișcătoare 7

Imagini mișcătoare 8

Imagini mișcătoare 9

     La final, o rugăminte: spuneți culorile înscrise pe panou (nu le citiți!).

Imagine culori


Alte articole captivante


VIAȚA NOASTRĂ STILIZATĂ       Existența umană pe Pământ, faptul că suntem vii și adesea plini de viață, a fost ilustrată de marii gânditori ai omenirii, de artiști și scriitori de renume, de cercetători și medici, de savanți și filozofi, etc. și, bineînțeles, de fiecare dintre noi prin fapte, acțiuni, simțiri, gânduri și caracter. Despre viață am aflat multe și găsim în fiecare zi ceva nou. De aceea am să redau o poveste drăguța c...
MEDITAȚIA ȚINE DE CALD      O echipă de cercetători de la Universitatea Națională din Singapore a arătat pentru prima dată că meditația ține de cald, adică meditația călugărilor tibetani poate crește temperatura corpului uman în ansamblu (studiile anterioare au indicat o creștere a temperaturii corpului la nivel periferic, respectiv în degete de la mâini și picioare). Cercetătorii, au publicat concluziile lor în revista PLoS ONE,...
LIMBAJUL CORPULUI      Se știe că limbajul corpului este mult mai important decât cuvintele sau limbajul și expresiile faciale. De fapt limbajul corpului este un lucru înnăscut pentru noi, ca oameni. De aceea oamenii născuți orbi pot avea aceleași expresii ale limbajului corpului ca oameni care pot vedea, deoarece ele sunt pre-programate în creierul nostru. Este incredibil cât de mult contează modul în care ne ajută limbajul...
HÂRTIE ANTI-FRAUDĂ     Oamenii de știință americani au fabricat o hârtie care conține cipuri (fragmente) de identificare pe frecvențe radio (Radio Frequency Identification Chips - RFID), ultra-subțiri și nedetectabile, care ar putea fi pasul uriaș spre sfârșitul erei falsificării banilor, adică o hârtie anti-fraudă. Tehnica ar putea fi folosită pentru a preveni și alte genuri de fraude și ar putea avea aplicații multiple. ...
ADIO INJECȚII CU ACE      Unii le urăsc, alții se tem de ele și majoritatea oamenilor nu se bucura de injecții cu ace. Însă acestea ar putea deveni, în sfârșit, de domeniul istoricului medical, după ce oamenii de știință au găsit o modalitate de a injecta medicamentele sub piele dintr-o lovitură, folosind lasere. Procesul, dezvoltat la Universitatea Națională din Seul, în Coreea de Sud, ar putea revoluționa modul în care vom pr...
GEL ÎMPOTRIVA SÂNGERĂRII      Un student (Joe Landolina) în anul III de la Universitatea din New York a inventat un tratament nou pentru sângerare. El susține că invenția sa, o substanță numită Veti-Gel, începe procesul de coagulare și de vindecare atât de repede încât chiar răni majore la organele interne sau artere sunt în măsură să se închidă instantaneu. Veti-Gel declanșează instantaneu coagularea și apoi vindecarea.      V...
RESTAURANTE UNICE      O băutură inedită sau un cocteil deosebit, precum și o mâncare extravagantă se servesc, de obicei, în localuri cu o originalitate marcantă. Am ales câteva tipuri de restaurante extraordinare, dar totodată ciudate și fistichii, care poate o să vă placă.      1. La restaurantul Eat din Brooklyn masa se servește în tăcere. Proprietarul sau a recurs la acest concept de restaurant tăcut după ce a petrecut ...
COMPANII AERIENE CU LOCURI DE LUX      Unele companii aeriene cresc taxele și înghesuie mai multe scaune în avion, altele recurg la diverse strategii de fidelitate pentru clienți, iar unele dintre ele încercă să atragă călătorii prin condiții de lux sau chiar prin apartamente de primă clasă. Asociația Internațională de Transport Aerian a constatat că locurile la clasa întâi și cele de la business-class alcătuiesc doar 8% din toate taxele, d...
MURDĂRIE LA BUCĂTĂRIE      Un nou studiu a constatat că există în jur de 10 milioane de bacterii pe un centimetru pătrat al unui burete de bucătărie și un milion de bacterii pe un inch pătrat pe un prosop de bucătărie. Studiul a fost făcut în 180 de case din 9 tari: Australia, Canada, Germania, India, Malaezia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Marea Britanie și SUA.      Dr. Charles Gerba, profesor de microbiologie la Universit...
CELE MAI FRUMOASE CIUPERCI DIN LUME      Ciupercile sunt plante inferioare, lipsite de clorofilă (nu își pot produce singure hrana, așa cum fac plantele, care sintetizează substanțe organice cu ajutorul luminii), care trăiesc ca parazite sau ca saprofite (organisme vegetale care își procură hrana din substanțe organice în descompunere) și se răspândesc prin spori. Ele fac parte dintr-un regn aparte, cel al fungilor. Unele dintre ciuperci sunt...