Anul 2011 a fost un an incredibil pentru descoperirea științifică. În cele 12 luni, descoperiri științifice în domenii, care variază de la arheologie la biochimie structurală, au permis umanității să rescrie istoria și i-a permis să deschidă capitole noi în dezvoltarea noastră ca specie. Iată care sunt 5 mari descoperiri ale acestui an:

Materialul cu densitatea cea mai mică din lume

   Cu o densitate de mai puțin de un miligram pe centimetru cub (adică de aproximativ 1000 de ori mai puțin dens decât apa), acest material surprinzător este atât ușor încât poate sta pe o floare de păpădie, ajunsă la maturitate, și este mai ușor chiar decât aerogenul, care are cea mai mică  densitate. Secretul său, atât în greutatea sa neglijabilă cât și în elasticitatea deosebită, este structura materialului, care este asemănătoare cu a grinzilor cu zăbrele utilizate la construcția podurilor (și a celebrului Turn Eiffel).

Material ultra-ușor

Sit de artă găsit în Africa de Sud cu vechime de 100.000 de ani

   Cercetătorii investighează Peștera Blombos din Cape Town, Africa de Sud, unde s-a descoperit cea mai veche dovadă cunoscută a picturii realizată de primii oameni. Arheologii au descoperit două „seturi” pentru amestecarea și formarea ocrului, un pigment roșu considerat a fi un colorant. Această  descoperire modifică  esențial data de la care oamenii au început să practice o artă complexă, cu aproximativ 40.000 de ani, ajungând astfel la 100.000 de ani în urmă.

Africa de Sud - artă complexă

Depozitele antice contrazic percepția noastră asupra evoluției umane

   Uneltele descoperite în timpul săpăturilor în Emiratele Arabe Unite datează de cel puțin 100.000 de ani, indicând faptul că strămoșii noștri ar fi părăsit Africa cu 125.000 ani în urmă. Dovezile genetice au sugerat mult timp că oamenii moderni nu au plecat din Africa până aproximativ cu 60.000 de ani în urmă, dar aceste unelte par a fi opera strămoșilor noștri și nu a unor hominizi cum ar fi neanderthalienii. Această descoperire, modifică înțelegerea noastră asupra modului în care oamenii adevărați au evoluat.

5 mari descoperiri - Unelte

Bătăile inimii alimentează nano-generatoare electrice, care ar putea înlocui în curând bateriile

   În câțiva ani, poate nu va mai trebui niciodată să ne reîncărcam telefoanele, cu condiția să facem mișcare. În luna martie, oamenii de știință au anunțat că funcționează primul „nano-generator” din lume – un cip de computer minuscul, care se alimentează de la mișcările corpului, cum ar fi pocnitul degetelor sau, în cele din urmă, bătăile inimii. Cercetătorii pot folosi deja generatorul pentru a alimenta un ecran cu cristale lichide și un LED, dar afirmă că tehnologia lor ar putea înlocui în câțiva ani bateriile pentru dispozitive mici, cum ar fi playere MP3 și telefoane mobile.

Nano-generator

Jucătorii  online au rezolvat în trei săptămâni o problemă pe care cercetătorii o analizează de un deceniu

   Foldit este un joc pe calculator care provoacă jucătorii să determine structura spațială tridimensională de proteine​​, molecule care sunt „forța de muncă” a întregului corp. În boli cum ar fi SIDA, proteinele ​​cunoscute sub numele de proteaze retro-virale, joacă un rol cheie în capacitatea unui virus de a copleși sistemul imunitar și de a se prolifera de-a lungul corpului. De ani de zile, oamenii de știință încearcă să identifice modul în care aceste proteaze retro-virale lucrează, în scopul de a dezvolta medicamente. A fost un fel de puzzle științific, pe care oamenii de știință din cercetare nu au reușit să-l rezolve de peste un deceniu, dar jucătorii Foldit au fost capabili să-l facă în doar trei săptămâni. „Ingeniozitatea jucătorilor”, a declarat Firas, un biochimist, „este o forță formidabilă care, dacă este direcționată corect, poate fi folosită pentru a rezolva o gamă largă de probleme științifice.”

Foldit