Două echipe de cercetători au extins raza de acțiune a teleportării cuantice la mărimi fără precedent. Această cercetare revoluționară despre teleportare ar putea fi un pas uriaș spre crearea de computere cuantice și alte tehnologii de exploatare la viteze mult peste limitele actuale.

   Cu toate că până la teleportarea în timp a oamenilor este încă un drum extrem de lung și mai este mult de muncit, cercetătorii cred că au realizat primul pas înainte, un pas mare cu impact în viitor.

Teleportare

   Cercetătorii chinezi au reușit să trimită un singur foton la distanta de 97 km pe un lac în China. Echipa a teleportat un qubit (bit cuantic) – unitatea standard de date în domeniul informaticii cuantice – la 97 km cu ajutorul unui set mic de fotoni, fără cabluri din fibră optică sau alți intermediari. Pentru acest experiment, au folosit un dispozitiv cu laser, extrem de complex. Dispozitivul laser de direcționare dezvoltat de chinezi a fost necesar pentru a contracara schimbările seismice instantanee și de atmosfera care în mod normal rup legătura dintre cele două locații aflate la distantă.

   Teleportarea cuantică se bazează pe un fenomen cunoscut sub numele de entanglement (rețea de sârmă ghimpată, în traducere) prin care particulele cuantice au o legătură fragilă și invizibilă în spațiu. Grupul chinez a creat fotoni prin stimularea unui cristal, cu lumină ultravioletă și apoi a folosit un telescop pentru a concentra fasciculul.

Teleportare cuantică

   Descoperirea ar putea schimba modul în care vor fi furnizate serviciile de comunicare ultrarapidă, fără cabluri. Această distantă depășește recordul anterior de 16 kilometri, stabilit de un alt grup, care a inclus și unii dintre acești cercetătorii chinezi.

   O altă echipă formată din cercetători europeni și canadieni susține că ar fi teleportat informație în zona Insulelor Canare, la o distanță de 143 de kilometri. Cu toate acestea, lucrarea lor nu a fost încă publicată și nici studiată de alți oameni de știință din acest domeniu fascinant: teleportare.

                                                                                                                                                                                                                     Sursă: DailyMail