Kilogramele în plus nu sunt cauza unei morți premature, arată mai multe studii. O analiză a înregistrărilor unor pacienți supraponderali timp de șase ani relevă că a fi supraponderal sau obez ușor nu este asociată cu un risc crescut de deces prematur. Obezii severi pot fi cauza unei morți premature, dar numai în cazul în care kilogramele în plus au fost  însoțite de diabet zaharat și hipertensiune arterială.

   „În prezent, există o credință larg răspândită că orice exces de greutate sau obezitatea crește riscul de deces; cu toate acestea, rezultatele noastre sugerează că acest lucru nu este real” – a declarat cercetătorul principal Anthony Jerant, profesor de medicină de familie și de comunitate la Universitatea din California.

Greutate normală

   Jerant și colegii săi au analizat datele la nivel național pentru 50.994 de adulți, colectate începând din anul 2000. Indicele de masă corporală (IMC, un indicator de grăsime corporală – numit de americani Body mass index, BMI) a fost calculat pentru fiecare persoană în parte și a fost folosit pentru a clasifica pacienții ca subponderali (IMC mai mic de 20), cu greutate normală (IMC între 20 până la 25), cu exces de greutate – supraponderali (IMC de la 25 până la 30), obezitate (IMC 30 – 35) sau obezitate severă (IMC mai mare de 35).

Formula IMC

   Printre cei incluși în studiu, doar puțin peste 3%, adică 1.683 de participanți, au murit în timpul celor șase ani de urmărire. Decesele au fost evaluate cu ajutorul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) și a Indicelui Național de Mortalitate, un indice computerizat de înregistrare a mortalității. Conform analizelor detaliate, oamenii cu obezitate severă au cu 26% șanse mai mari de a muri, decât cei din grupul cu greutate normală. Dar, odată ce persoanele cu diabet zaharat și hipertensiune arterială au fost eliminate din grupul celor cu obezitate severă, nu a mai fost nicio diferență privind mortalitatea.

                                       Supraponderali vs subponderali

   Oamenii obezi și supraponderali au avut rate similare de deces sau chiar mai mici decât oamenii cu o greutate normală (de fapt, riscul de moarte prematură asociată cu diabetul zaharat a fost mai mic pentru persoanele obeze și cu obezitate severă, decât pentru oamenii cu o greutate medie).

   Concluzia studiului: cel mai mare risc de moarte prematură o au oamenii subponderali.

   Americanii au câștigat enorm în greutate în ultimele decenii. În ultimii 20 de ani, obezitatea a crescut dramatic. În prezent, aproximativ 36% dintre adulți și 17% dintre copii și adolescenți sunt obezi, în conformitate cu CDC.

Supraponderali

   „Descoperirile noastre indică faptul că a avea un IMC normal poate fi un risc mai mare decât în ​​trecut”, a declarat Jerant. „Deși acest studiu nu poate explica motivele, este posibil ca excesul de greutate și obezitatea, care au devenit frecvente, să determine medicii să devină conștienți de problemele de sănătate asociate, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul și diabetul zaharat și să fie mult mai agresivi cu privire la depistarea precoce și tratamentul acestora”.

Sursă: The Journal of American Board of Family Medicine