Kilogramele în plus nu sunt cauza unei morți premature, arată un mai vechi studiu. O analiză a înregistrărilor unor pacienți timp de șase ani arată că a fi supraponderal sau obez ușor nu a fost asociată cu un risc crescut de deces prematur. Obezii severi pot fi cauza unei morți premature, dar numai în cazul în care kilogramele în plus au fost însoțite de diabet zaharat și hipertensiune arterială.

     „În prezent, există o credință larg răspândită că orice exces de greutate sau obezitatea crește riscul de deces; cu toate acestea, rezultatele noastre sugerează că acest lucru nu este real” – a declarat cercetătorul principal Anthony Jerant, professor of family and community medicine at the University of California (profesor de medicină de familie și de comunitate la Universitatea din California).

Greutate normală

     Jerant și colegii săi au analizat datele la nivel național pentru 50 994 adulți, colectate începând din anul 2000. Indicele de masă corporală (IMC, un indicator de grăsime corporală – numit de americani Body mass index, BMI) a fost calculat pentru fiecare şi folosit pentru a clasifica fiecare pacient, ca subponderali (IMC mai mic de 20), cu greutate normală (IMC intre 20 până la 25), cu exces de greutate – supraponderali (IMC de la 25 până la 30), obezitate (IMC 30 – 35) sau obezitate severă (IMC mai mare de 35).

Formula IMC

     Printre cei incluși în studiu, doar puțin peste 3 %, adică 1 683 de participanți, au murit în timpul celor șase ani de urmărire. Decese au fost evaluate cu ajutorul  U.S. Centers for Disease Control and Prevention’s (CDC – Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA) și National Death Index (Indicele Naţional de Mortalitate), un indice computerizat de înregistrare a mortalității. Conform analizelor detaliate, oamenii cu obezitate severă au cu 26% șanse mai multe de a muri pe parcursul studiului, decât cei din grupul de greutate normală. Dar, odată ce persoanele cu diabet zaharat și hipertensiune arterială au fost eliminate din grupul celor cu obezitate severă, nu a mai fost nici o diferență privind mortalitatea.

                                       Supraponderali vs subponderali

     Oamenii obezi și supraponderali au avut rate similare sau chiar mai mici de deces decât oamenii cu greutate normală (de fapt, riscul de moarte prematură asociată cu diabetul zaharat a fost mai mic pentru persoanele obeze și cu obezitate severă, decât pentru oamenii cu o greutate medie).

     Concluzia studiului : Cel mai mare risc de moarte prematură o au oamenii subponderali.

     Americanii au câștigat enorm în greutate în ultimele decenii. În ultimii 20 de ani, obezitatea a crescut dramatic. În prezent, aproximativ 36 % dintre adulți și 17 % dintre copii și adolescenți sunt obezi, în conformitate cu CDC.

Supraponderali

     „Descoperirile noastre indică faptul că a avea un IMC normal poate fi un risc mai mare decât în ​​trecut”, a declarat Jerant.  „Deşi acest studiu nu poate explica motivele, este posibil ca excesul de greutate şi obezitatea, care au devenit frecvente, să determine medicii să devină mai conştienţi de problemele de sănătate asociate, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul și diabetul zaharat și să fie mult mai agresivi cu privire la depistarea precoce şi tratamentul acestora”.

Sursa : The Journal of American Board of Family Medicine


Alte articole captivante


LED-URILE AFECTEAZĂ OCHII      Utilizarea luminii cu LED-uri a fost considerată ca o alternativă super-eficientă pentru becurile tradiționale, deoarece folosesc până la 85% mai puțină energie și fiecare bec poate avea o durată de viață de până la 10 ani. LED-urile sunt deja utilizate pe scară largă la telefoanele mobile, la televizoare, la monitoare de calculator și au început, de asemenea, să fie folosite ca un înlocuitor pentru il...
HOTEL SUB PĂMÂNT      Noul hotel Inter Continental Shimao Shanghai Wonderland va fi construit într-o veche carieră de piatră și va avea 19 etaje, toate acestea fiind construite sub pământ. Proiectul a început deja și va fi gata în aproximativ 2 ani, inaugurarea fiind estimată cel mai târziu la începutul anului 2015.     Clădirea va fi inclusă într-un complex de agrement, va avea 380 de camere și un restaurant subacvatic,...
SER ANTI-ÎMBĂTRÂNIRE      Într-o piață deja saturată de produse "anti-îmbătrânire", Yves Saint Laurent a venit cu o ofertă de ultimă oră: o colecție de produse, care pretinde că dă timpul înapoi, prin “lumina Creatorului” (Forever - Light Creator), prima formulă din lume protejată de treisprezece brevete. Produsele au creat o mică isterie, cu o listă de așteptare de mii de oameni și o linie telefonică dedicată, pentru ca YSL să...
BEC PLAT      De peste 100 de ani, becul nu a evoluat prea mult. Balonul din sticlă sau bulbul becului proiectat de Thomas Edison în 1879, nu a suferit de-a lungul timpului transformări majore.  Chiar și în ultima vreme, când au fost promovate cu ardoare becurile cu LED-uri și becurile cu lumină compactă fluorescentă, în detrimentul becurilor incandescente, convenționale, forma balonului s-a modificat relativ puțin....
CEA MAI VALOROASĂ MARCĂ DE BĂUTURI SPIRTOASE      Brand Finance este liderul mondial de consultanță și de evaluare pentru mărci, care a  efectuat mii de evaluări ale brand-urilor, de toate mărimile și în majoritatea sectoarelor. Printre clienții lor se număra mărci internaționale, autorități fiscale, firme de avocatură, organisme guvernamentale, bănci de investiții, etc. La începutul acestei luni a publicat lista primelor 50 de brand-uri, cele mai val...
MUZICA ÎNCURAJEAZĂ CONSUMUL DE ALCOOL      Experți analiști americani au analizat 720 de melodii de top, conform clasificării oferite de Billboard Magazine, din anii 2009, 2010 și 2011 și au ajuns la concluzia că muzica încurajează consumul de alcool într-o măsură nebănuit de mare. În total, 167 de cântece au menționat alcoolul în text și 46 de cântece au menționat diverse brand-uri care produc sau comercializează alcool și băuturi.      Ana...
CONSUMUL MONDIAL DE CAFEA      Cuvântul uzual astăzi, aproape oriunde în lume, coffee, a fost folosit de englezi prima dată pe la 1582, fiind preluat din cuvântul olandez koffie, împrumutat de la kahve, din limba turcă, care la rândul său a avut la origine qahwa, o trunchiere a expresiei qahhwat al-bun care însemna "băutură din boabe”. Se crede că primele boabe de cafea au venit din Etiopia și au fost cultivate pentru prima dată de ...
MASA DE LA ȘCOALĂ ESTE O PARTE A EDUCAȚIEI      Am citit o declarație de acum patru ani a unui membru al guvernului japonez care răspunde de sănătatea și educația elevilor: „În Japonia, masa de la școală este o parte a educației, nu o pauză de educație.” Așa că am căutat să văd ce înseamnă asta, hai să-i zic acest dicton.      Educația timpurie este considerată vitală pentru copilul japonez, iar masa de la școală trebuie să facă parte din ea. Japon...
NAS ELECTRONIC DE IDENTIFICARE      Poate ați auzit de un “nas electronic” sau de un “nas artificial” care poate verifica prospețimea și calitatea alimentelor sau care identifică mirosul fructelor sau de un altul care este capabil să detecteze cantități infime de chimicale periculoase în aer: pesticide, emisii de gaze sau scurgeri de gaze, agenți chimici, substanțe volatile, etc.      Cercetătorii spanioli de la Universitatea Politehnic...
VITA ARE CAL sau CAL ÎN VITĂ      Mai mult de 7.000 de teste pe întreg teritoriul Uniunii Europene au arătat că aproape 5 % din produsele alimentare etichetate drept carne de vită au conținut de carne de cal, dar nu există nici un pericol pentru sănătatea publică, au declarat oficialii marți, 16 aprilie, la Bruxelles. S-au efectuat 4144 teste ADN pe produse din carne de vită pentru a releva prezența cărnii de cal, 193 de probe, adică 4...