Când ai de rezolvat o problemă puțin mai complicată, dacă bei o bere sau un pahar de vin poate fi ajutorul mult dorit sau așteptat, un lubrifiant intelectual. Un studiu surprinzător al cercetătorilor de la Universitatea din Illinois arată că alcoolul îmbunătățește aptitudinile de rezolvare a problemelor. Cercetarea condusă de profesorul Jennifer Wiley arată că amețeala produsă de puțină băutură (în cantități care denotă un bun simț) mărește capacitatea memoriei, mai exact „abilitatea de a ne aminti un lucru în timp ce ne gândim la altceva”.

O bere

   Mărind capacitatea propriei memorii, mintea devine predispusă la strategii de gândire colaterală și de găsire a noi soluții. Studiul a arătat că persoanele „amețite” rezolvă cu 40% mai multe probleme decât cele care n-au gustat alcool, iar în cazul testelor la care au fost supuși subiecții studiului răspunsul l-au dat mai repede, în 12 secunde, comparativ cu 15,5 secunde cât a durat răspunsul non-alcoolicilor. Autorii studiului au precizat ferm că niciunul dintre subiecți nu a depășit o alcoolemie de 0,70 grame/litru, valoarea permisă în majoritatea țărilor.

Bere

   În general, conform standardelor recunoscute, starea de beție corespunde unei valori de peste 1 gram/litru. Valorile alcoolemiei variază în funcție de mai mulți factori: gradul alcoolic, cantitatea ingerată în raport cu vârsta și cu greutatea corporală a subiectului, momentul ingestiei – pe nemâncate sau în cursul unei mese – precum și natura alimentelor ingerate în același timp cu alcoolul, sexul și starea de sănătate a subiectului etc. În medie, 3 pahare de vin roșu sau 2 pahare conținând o băutură mai alcoolizată sunt suficiente pentru a crește nivelul alcoolemiei dincolo de 0,50 grame per litru).

   „Ideea este că dacă suntem prea concentrați, acest lucru ne poate știrbi capacitatea de a găsi soluții creative și nu ne induce o stare de atenție flexibilă, necesare pentru rezolvarea rapidă sau imediată a unei probleme”, a declarat cercetătoarea care a condus acest studiu interesant.

   Așadar, alcoolul era cunoscut ca un lubrifiant social, iar acum a devenit și un lubrifiant intelectual. Această concluzie este un „balsam” pentru cei care obișnuiesc să bea regulat câte un păhărel.

Sursă: gizmodo