Petiția care ar putea salva Internetul se referă la ceea ce își doresc internauții din lumea întreagă și susține un Internet liber și deschis, opunându-se încercării de control a companiilor de profil și a guvernelor.

Petiția care salvează internetul

   Un grup de utilizatori de Internet au pus zilele trecute bazele unei petiții intitulate Declarația Libertății Internetului. Documentul, constituit pe cinci principii, susține un internet liber și deschis.

   „Credem ca un Internet liber și deschis poate aduce o lume mai bună”, declară inițiatorii în preambulul petiției. „Pentru a păstra internetul liber și deschis, facem apel la opinia publică, la dezvoltatori și națiunile lumii să recunoască aceste principii. Credem că acestea ne vor ajuta să aducem mai multă creativitate, inovare și o societate deschisă.”

     Cele cinci principii convenite de inițiatori în petiția Declarația Libertății Internetului sunt:

1. Exprimare: fără cenzură pe Internet.

2. Acces: promovarea accesului universal la rețele rapide și accesibile.

3. Deschidere: păstrarea Internetului ca o rețea deschisă unde oricine este liber să se conecteze, să comunice, să scrie, să citească, să privească, să vorbească, să asculte, să învețe, să creeze și să inoveze.

4. Inovație: protejarea libertății de a inova și crea fără alte permisiuni. Fără blocarea noilor tehnologii.

5. Confidențialitate: protejarea intimității și a dreptului fiecărui utilizator de a-și controla toate informațiile și dispozitivele folosite.

   Versiunea curentă a Declarației Libertății Internetului poate fi accesată și semnată pe site-ul InternetDeclaration.org.

                                                                                                                                                                                                                                         Sursă: Mashable