Marți, 12 iunie 2012, a fost publicat un nou studiu britanic care susține că, atunci când un bărbat bea în exces, fumează sau are alte comportamente nesănătoase, acestea probabil nu vor avea efecte negative asupra spermei sale. Dar, experți în fertilitate care au văzut raportul, nu au fost în totalitate de acord cu concluziile acestuia. „Sunt îngrijorat că acest studiu este limitat și izolat și va transmite un mesaj greșit cuplurilor care doresc să devină părinți” a spus Dr. Natan Bar-Chama, director la Center of Male Reproductive Health, Mt. Sinai Hospital.

   Studiul a inclus peste 2.200 de oameni din 14 clinici de fertilitate din Marea Britanie, care au completat chestionare detaliate despre obiceiurile lor de viață. Cercetătorii au comparat aceste informații cu sperma și cantitatea de spermă ejaculată de acești bărbați. Unii factori au impact asupra sănătății spermei. De exemplu, bărbații care au avut un nivel scăzut de spermatozoizi sunt negrii, au locuri de muncă în care își folosesc mâinile, nu poartă boxeri sau lenjerie de corp sau nu au conceput un copil. Pe de altă parte, cercetătorii au constatat că greutatea și consumul de tutun, alcool și droguri au un efect redus asupra cantității de spermă.

Fumatul, băutura și spermatozoizii

   „În ciuda faptului că stilul de viață ales este important pentru sănătatea oamenilor, acesta are o influență mică asupra spermei ejaculate de către bărbați”, a declarat Dr. Andrew Povey (University of Manchester’s School of Community Based Medicine). Studiul remarcă și faptul că, în prezent, medicii din Marea Britanie avertizează că infertilitatea la bărbați apare și ca urmare a consumului de tutun, alcool, droguri, din cauza supraponderabilității sau la cei care poartă lenjerie intimă foarte strânsă pe corp. Mai clar, acest studiu remarcă că factorii de viață comuni nu influențează fertilitatea masculină, respectiv cantitatea de spermă produsă de bărbați.

   „De exemplu, dacă un tip a fost fumător și încă este sau nu fumează are o prea mică importanță. Proporția de bărbați care au avut un număr redus de spermatozoizi a fost similară la nefumători sau la un fumător care fumează în prezent mai mult de 20 de țigări pe zi. În mod similar, au existat puține dovezi de risc asociate cu consumul de alcool”, au mai arătat cercetătorii.

   Experții din Statele Unite nu au fost în întregime convinși. Dr. Natan Bar-Chama a declarat că „un singur studiu care este contra literaturii de specialitate actuale și a bunului simț trebuie să fie pus în perspectivă corectă”. De asemenea a precizat că „există o serie de publicații științifice care indică în mod clar că utilizarea de droguri, ca marijuana, precum și fumatul cronic, afectează materialul seminal și parametrii fertilității. Expunerea scrotului la temperaturi ridicate, precum și un IMC (exces de greutate/obezitate) mare sunt, de asemenea, bine cunoscute că afectează fertilitatea bărbătească.”

Spermatozoizi

   Dr. Avner Hershlag (șef la The Center for Human Reproduction at North Shore University Hospital în Manhasset, N.Y.) a spus că în timp ce acest „studiu important pune în umbră multe preocupări cu privire la stilul de viață și calitatea spermei”, aceasta nu poate convinge părinții că fumatul și alte comportamente nesănătoase nu influențează viața sexuală a copiilor lor.

   „Studiul a arătat că fumatul nu poate fi incriminat pentru fertilitatea masculină, însă nu a examinat și efectul fumatului pasiv asupra fertilității partenerei feminine”, a remarcat Hershlag. Și, totodată, a spus că, „în timp ce este liniștitor să știi că sperma este rezistentă, eu recomand un stil de viață sănătos pentru a îmbunătăți șansele de a concepe”. În ceea ce privește constatarea de rasă, „acest studiu a fost făcut în Marea Britanie, și, prin urmare, nu se poate aplica și la bărbați afro-americani”.