Lansez o întrebare simplă, la care majoritatea oamenilor nu se gândește: Bărbații ar trebui să-și plătească soțiile? Sau nu este luată în calcul până la apariția unei rupturi implacabile sau a unui divorț.

   Un tribunal din China a decis că cetățeanul Chen trebuie să-i plătească fostei soții compensații financiare pentru munca depusă în gospodărie pe durata căsniciei, printr-o hotărâre de referință, în premieră. Femeia va primi 50.000 de yuani, adică circa 7.700 de dolari americani, pentru munca casnică depusă în cei cinci ani de căsătorie. Bărbatul a introdus actele de divorț anul trecut, după un mariaj care a început în 2015. Inițial, femeia a refuzat divorțul, dar apoi a cerut despăgubiri financiare motivând că soțul nu și-a asumat responsabilități în gospodărie și nu a contribuit la creșterea copilului lor.

   Decizia a fost dată pe baza noului Cod civil care a intrat în vigoare anul trecut în China și a a generat o dezbatere uriașă și aprinsă online (pe platforma Weibo sunt peste peste 570 de milioane de vizualizări).

Bărbații ar trebui să-și plătească soțiile?

   Revenind la întrebare, în opinia mea răspunsul este NU. Nu cred că munca partenerilor într-o gospodărie poate fi compensată material, cu bani, dar poate fi răsplătită cu afecțiune, îmbrățișări, săruturi și multe altele. Într-o familie normală, treburile casnice și zilnice sunt împărțite firesc între soț, soție și chiar copii, desigur, nu în mod egal (femeile și bărbații au aptitudini și abilități diferite pentru rezolvarea sau finalizarea cerințelor de zi de zi, iar acestea trebuie exploatate în mod obișnuit pentru binele comun). Iar dacă în familie planează dragostea, totul devine mai ușor, mai frumos și activitățile casnice pot fi chiar bucuria care insuflă fericire și sănătate. Totodată, soțul/soția nu trebuie să subevalueze munca celuilalt, chiar dacă uneori apar nemulțumiri, activitatea celuilalt trebuie privită ca un întreg, în decursul timpului. În familiile în care muncește doar soțul, lucrurile sunt diferite, probabil soția își asumă mai multe activități casnice și administrative. Sunt și cazuri mai rare când bărbatul se ocupă de majoritatea responsabilităților dintr-o gospodărie.

   Bărbații ar trebui să-și plătească soțiile? Sau invers! În urma hotărârii judecătorești dată în China, poate ar fi necesar un registru familial cu acte sexuale, cronologic. În caz de divorț, soția sau soțul poate cere în instanță și compensații bănești pentru sex. Dar, pe cine cade măgăreața să completeze registrul?

Sursă (parțial): BBC