În acest articol vreau să prezint o statistică despre consumul mondial de cafea, ca o medie de cești de cafea băute de mai multe nații din toată lumea. Dar, la început, o mică introducere.

   Cuvântul uzual astăzi, aproape oriunde în lume, coffee, a fost folosit de englezi prima dată pe la 1582, fiind preluat din cuvântul olandez koffie, împrumutat de la kahve, din limba turcă, care la rândul său a avut la origine qahwa, o trunchiere a expresiei qahhwat al-bun care însemna „băutură din boabe”. Se crede că primele boabe de cafea au venit din Etiopia și au fost cultivate pentru prima dată de arabi în secolul al al XIV-lea. Cele mai vechi dovezi credibile ale consumului de cafea sau despre arborele de cafea apar la mijlocul secolului al XV-lea, în mănăstirile din Yemen. Până în secolul al XVI-lea, cafeaua a ajuns în restul Orientului Mijlociu, în Persia, Turcia și nordul Africii. Apoi s-a răspândit în Balcani și restul Europei, în Asia și apoi în America.

Consumul mondial de cafea - Cafea

   Când vine vorba despre cafea, facem legătura aproape inconștient cu țări de pe continentul american sau din Asia și Africa. Dar dacă luăm în calcul consumul de cafea real a unei persoane (numărul de cești consumate zilnic), lucrurile se prezintă total diferit. Pentru că cei mai mari băutori de cafea sunt în alte zone ale globului, așa cum arată harta de mai jos.

Consumul mondial zilnic de cafea

   Țările din Scandinavia, țările europene în general, chiar și cele din Europa de Est sunt pe primele locuri la consumul de cafea. De fapt, consumul mediul zilnic al olandezilor, de 2,4 cești de cafea pe zi, este cât consumul zilnic al locuitorilor din SUA, Marea Britanie, Spania și Italia la un loc.

Consumul mondial de cafea - Consum mediu de cafea

   Românul bea în medie cam o jumătate de ceașcă de cafea pe zi. Nu pot să mă pronunț. Este mult, este puțin? Voi ce credeți?

Sursă: qz.com